Започнаха снимките на новия български сериал "Людмил и Руслана"

Pinterest LinkedIn +

Днес в студио 4 на Българската национална телевизия в присъствието на журналисти и гости беше даден официалният старт на снимките на нов български сериал, озаглавен "Людмил и Руслана".

Лентата е продуцирана от БНТ, а режисурата е поверена на Мариана Евстатиева-Биолчева (на малката снимка), която има зад гърба си филми като "Принцът и просякът", "Мили бате - писма на един дакел", "Мигове в кибритена кутийка", "Търси се съпруг за мама".

Сценарият е дело на коментатора на вестник "24 часа" Пенчо Ковачев, работил още върху сериала "Едно дете в повече" и няколко документални продукции.

Сред актьорите в продукцията ще бъдат Константин Цанев, Стефка Янорова, Елена Петрова, Веселин Калановски, Юлиан Вергов, Веселин Ранков, както и студенти от НАТФИЗ.


Актьорите си казаха "Наздраве!" за успешния старт на сериала. Снимка: Avtora.com

По време на официалното стартиране на снимките режисьорката Биолчева и сценаристът Пенчо Ковачев отделиха няколко минути на Avtora.com.

Avtora.com: Каква е историята на Людмил и Руслана?

Мариана Евстатиева-Биолчева:
Людмил е българин, а Руслана е рускиня. Запознават се като студенти в Москва, залюбват се, оженват се, създават едно добро семейство, имат две деца и идват да живеят в България. След промените 1989 г. той загубва работата си и тя с едното от децата се връща в Москва. И оттам започва вече една семейна сага. Нещата се развиват в наши дни, като всички спомени и минали сцени се снимат на фона на ретроспекция.

.: В колко епизода ще е тази семейна сага и къде ще се състоят снимките?

МЕБ:
Засега в шест. Но ако стане добро, хората я харесат, началството я хареса, имаме възможност и идея да я продължим. Ще снимаме в София, Москва и на морето.

.: По какви критерии подбирахте актьорите?

МЕБ:
Аз мисля, че в серийните филми актьорите трябва да са преди всичко хубави. Хубави и добри актьори, за да може хората да повярват и да включат наново на другия ден телевизора, да видят какво се е случило с актьора, който им е харесал. Неслучайно американците избират много красиви актьори и ние отидохме на тази малко по-лъскава страна и избрахме много красиви и много добри актьори.


Ето така беше заснет първия кадър от сериала пред събралите се журналисти. Снимка: Avtora.com

.: Сценарият има ли нещо общо с поемата на Пушкин "Руслан и Людмила"?

Пенчо Ковачев:
Това е една красива любовна история. Родее се с всички любовни истории, които са създавани някога, включително и с поемата на Пушкин. Опазил ме Господ да се сравнявам с Александър Сергеевич Пушкин - и през ум не ми е минавало това нещо. Но, честно казано, мислихме, ако пробием на руския пазар, това може да сработи и руснаците да се заинтересуват от това заглавие и да си кажат "Я да видим какъв е тоя обърнат словоред".

.: Как от анализаторската работа във вестник "24 часа" влязохте така стремително в киното?

ПК:
Киното отдавна е изкушение за мен. Работил съм и върху друг сериал, както и върху документален за художника проф. Румен Скорчев. Сега от вестника направихме четири филма-портрети на четиримата живи основатели на сатирата в България - Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Никола Анастасов и Георги Калоянчев, с най-доброто от техните неща, което се съхранява в архива на БНТ.

.: Готов ли сте да продължите този сериал?

ПК:
Преди малко се пошегувах с актрисата Елена Петрова, която играе ролята на красива любовница. Неочаквано за мен тя каза "Защо не ме убихте някъде към края на сериала", а аз й отговорих "Ти си първата актриса, която иска да бъде убита" и тогава стана дума, че финалът е толкова отворен, че сериалът може да продължи докато свят светува.

Сподели.