Започна "Евровизия 2019". Вижте кои са най-атрактивните участници!

Pinterest LinkedIn +

"Евровизия 2019" беше официално открита със зрелищна церемония в театър Хабима в сърцето на Тел Авив. 64-тото издание на конкурса посрещна 41 участващи държави, които бяха поздравени лично от кмета на града Рон Хулдаи. През измината седмица в Конгресния център в Тел Авив се проведоха първите репетиции на всички участващи изпълнители за трите шоу вечери на конкурса на 14-и, 16-и и 18-и май. Запознайте се с някои от най-атрактивните участници тази година:

Дънкан Лорънс от Холандия е един големите фаворити за победата на тазгодишното издание на конкурса. Холандците бяха скептични при обявяването на избора му в началото на година, тъй като 25-годишният изпълнител беше напълно неизвестен родината си. Това бързо се промени, след като той се очерта като основен фаворит за победа с представянето на песента му "Arcade" през март и от този момент се превърна в един от най-актуалните местни изпълнители. Холандските медии дори започнаха да гадаят в кой холандски град ще е най-добре да се организира конкурсът догодина при евентуално първо място на Дънкан на финала на 18 май.

Билал Хасани добива популярност в родината си Франция, след като изпълнява кавър версия на любимата си певица Кончита Вурст в детското издание на шоуто "Гласът на Франция" през 2015 година. Впечатляващото му представяне го прави много популярен сред младата аудитория във Франция, а влоговете му в YouTube са гледани от милиони. Музиката обаче си остава неговата голяма страст и през 2019 г. Билал печели категорично френския финал за "Евровизия" с песента си "Roi" ("Крал"). Деветнадесетгодишният изпълнител от марокански произход се превърна в един от фаворитите за спечелването на "кристалния микрофон" след доброто си представяне по време на репетициите в Тел Авив през изминалата седмица. До този момент французинът не беше считан за реален претендент за успеха.

Швеция е една от най-успешните държави на "Евровизия". Тазгодишният им представител Джон Людвик спечели шведското шоу за избор на представител на конкурса с песента "Too late for love", като получи рекорден брой точки от международните журита и това го превърна в един от потенциалните победители в Израел. На сцената в Тел Авив той ще излезе заедно с впечатляващ женски соул квартет.
Джон Лундвик от Швеция

Завръщането на Сергей Лазерев на конкурса "Евровизия" беше едно от най-дългоочакваните събития за феновете от Русия. След впечатляващото си участие на "Евровизия 2016", което му донесе трето място с композицията "You are the only one", очакванията към изпълнителя, продуциран от Филип Киркоров, са дори още високи. Песента му на "Евровизия 2019", озаглавена "Scream", разочарова една част от любителите на конкурса, но за най-верните му почитатели остана ясен фаворит за победа. В Тел Авив Сергей ще заложи отново на сложно сценично представяне с надеждата да донесе втора победа за Русия в историята на страната.

Кипър тази година ще бъде представен на "Евровизия" от гръцката звезда с грузински корени Тамта и песента "Replay". След второто място на Елени Фурейра с песента "Fuego" през 2018 г. кипърската телевизия ще се пробва да повтори силното си класиране, като залага на същия екип от композитори и сценографи, реализирали най-успешното им представяне досега.

"Хатари" от Исландия
Най-обсъжданите участници в тазгодишното издание на конкурса безспорно са групата "Хатари" от Исландия с песента "Hatrið Mun Sigra" ("Омразата ще надделее"). Те се определят като "антикапиталистическа БДСМ пърформанс арт група". Групата разчита на провокацията и голямата част от посланията ѝ са по-скоро в сферата на иронията и сатирата. Част от критиката им е и към самите тях. Исландските изпълнители често заявяват, че в днешно време е невъзможно да се бориш срещу капитализма без известна доза лицемерие. "Нашата цел е да зададем въпроси и да предложим за дискусия щекотливи теми за обществото, но ние нямаме самочувствието да твърдим, че имаме отговорите", споделиха представителите на колоритната формация. Дали това ще е големият победител в Тел Авив, ще разберем скоро, но едно е сигурно – групата от Исландия ще остави следа в историята на конкурса.

Двата полуфинала на "Евровизия 2019" ще се проведат на 14 и 16 май от 22 часа, а големият финал е на 18 май на живо от Конгресния център в Тел Авив, отново от 22 часа българско време. Всички конкурсни вечери могат да се гледат на живо в официалния канал на конкурса.

България няма да вземе участие в 64-тото издание на "Евровизия". До миналата година страната ни беше една от най-успешните държави на конкурса: Кристиан Костов стигна до второ място, Поли Генова се класира четвърта, а сборната формация "Equinox" стана 14-та. След като организаторът от българска страна БНТ обяви, че България се оттегля от конкурса, зрителите на "Евровизия" организираха подписка с искане България да се завърне в състезанието. Петицията събра рекорден брой от 10 000 подписа само за 48 часа, но въпреки това националната медия не преосмисли решението си.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.