Полша спечели "Детската Евровизия" 2018 в Минск след драматично гласуване (видео)

Pinterest LinkedIn +

Полша е големият победител на "Детската Евровизия" 2018, което се проведе в Беларус. 13-годишната Роксана Венгел спечели музикалната надпревара с песента "Anyone I Want to Be".

Рокси, както е известна тя сред своите фенове, е победител в първия сезон на полската версия на музикалното риалити за деца "Гласът". Това е първата победа на Полша на "Детската Евровизия". Страната се завърна в надпреварата през 2016 година.

Франция завърши на второ място, с 12 точки разлика от победителя Полша, след напрегнато гласуване, включващо 50% зрителски онлайн вот и 50% оценка от жури. Страната се завърна в конкурса след 15-годишно отсъствие с песента "Jamais sans toi" в изпълнение на една от най-популярните им млади звезди Анджелина.

Трето място зае Австралия, а челната петица допълниха Украйна и Малта. Дебютантът Казахстан завърши на 6-то място.

Вече започнаха и спекулациите коя ще е страната домакин на 17-тото издание на конкурса, като фаворит е страната победител Полша. България има едно домакинство на конкурса, през 2015 година, което е и едно от най-мащабните в историята на конкурса. За втора поредна година България не участие в надпреварата за млади таланти, от която БНТ се отказа през 2016 година.

Подобно решение телевизия взе и за участието си на конкурса за възрастни изпълнители "Евровизия" и занапред България няма да бъде представена на международния музикален форум. След това решение на Националната телевизия фенове на конкурса в България организираха подписка за завръщане на страната ни конкурса, която към момента е събрала над 10 хиляди подписа.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.