Записаха GIF с галопиращ кон в бактерия

Pinterest LinkedIn +

Постижението е поредното доказателство за потенциала на технологията за редактиране на гени CRISPR

Бактерията E.coli може и да не е първото нещо, което свързвате с анимация. Учени от университета Харвард обаче са успели да запишат анимиран GIF с галопиращ кон в ДНК-то на една такава бактерия, използвайки нашумелия напоследък и много перспективен метод за редактиране на гени CRISPR.

Това не е първият случай на съхраняване на смислена информация в ДНК на E.coli. Неотдавна учени успяха да съхранят в нея всичките 587 287 думи на романа "Война и мир". Сега обаче за първи път е съхранен анимиран GIF в жива бактерия. Статия за изследователския проект вече е публикувана в списание Nature.

Освен това, когато учените от екипа са възстановили изображението обратно, то е пресъздадено с 90% точност спрямо първоначалния си вариант.

Ако не сте запознати, Crispr-Cas9 представлява революционна молекулярна технология, която използва специфични протеини и RNA молекули, за да изрязва и редактира гени. Всъщност самият метод също е открит в бактерии, които изглежда в миналото са го използвали като средство за самозащита от вируси.

Сподели.