За какво се използва билката бабини зъби?

Pinterest LinkedIn +

Билката бабини зъби, популярна още и с наименованието Tribulus Terrestris, е широко разпространена по целия свят заради множеството ползи, които има. Тя се среща още и като трабузан и тръбозан, и представлява растителен вид от семейство Zygophyllaceae. Вирее в сухи и горещи райони на различни части по света, включително Африка, Азия, Южна Европа и Австралия. Заради трънливите образувания по стъблата и плодовете си има името "Tribulus", което в превод от латински означава "трън".

Tribulus Terrestris от дълго време има приложение в различни сфери на медицината по целия свят. Специалистите от Витамаг разказват повече за ползите от приема на екстракт от бабини зъби и как може да се включи към ежедневната рутина.

За какво помага билката бабини зъби?

Тя е позната с благоприятното си въздействие за организма. Основните ползи, които има за здравето, са:

  1. Повишаване на нивата на тестостерон

Tribulus Terrestris се използва като естествен сексуален стимулант и афродизиак. Фитохимикалите, които се съдържат в нея, помагат за повишаване на нивата на тестостерона и естрадиола. С повишаване на половите хормони може да се подобри сексуалното желание, функцията и удоволствието. Известно е и благоприятното влияние върху репродуктивните способности на мъжете. Това е една от основните ѝ ползи.

    2. Повишаване на мускулната маса и подобряване на физическата издръжливост

Приемът ѝ е препоръчителен за спортистите и фитнес ентусиастите, тъй като се смята, че подобрява физическата издръжливост и помага за нарастване на мускулната маса. Това може да повиши нивата на тестостерон и да подобри синтеза на протеини в тялото. Ето защо е толкова важна за растежа на мускулите и възстановяването след тренировки.

    3. Поддържане на хормоналния баланс

Трибулусът може да помогне за регулиране на хормоналния баланс в организма. При проблеми, като предменструален синдром (ПМС), нередовен цикъл или симптоми на менопауза, билката е много подходяща за прием и има благоприятно въздействие.

    4. Регулиране на холестерола

Този екстракт може да помогне за поддържане на здравословните нива на холестерол в кръвта. Бабините зъби съдържат хранителни вещества, които имат значителна полза за здравето на сърцето. 

    5. Защита на имунната система

Билката е богата на антиоксиданти, които помагат за защита на имунната система. Намалява възпаленията в тялото и подобрява жизнеността и нивото на енергия. Оказва благоприятно влияние върху общото здравословно състояние. 

След като разбрахте какви са ползите от приема на тази билкова добавка и какво е нейното влияние върху организма, може да се запознаете и с начина ѝ на използване.

Как да приемаме бабини зъби?

Много хора предпочитат да приемат бабини зъби под формата на капсули. Това е лесен и удобен начин за употреба. Предлагат се и натурални екстракти, които могат да се добавят към чайове или храни. Комбинацията може да подсили тяхното действие. 

Преценете за какво искате да използвате бабини зъби. По този начин ще може да определите правилната дозировка и начин на приложение. За да избегнете предозиране, е препоръчително да спазвате препоръките на опаковката или да се консултирате с лекар. 

Бабини зъби е билка с мощно действие, която има редица ползи за здравето. Тя се предлага в аптеките, дрогериите, но може да бъде намерена и почти във всеки онлайн магазин. Както за приема на всяка друга добавка, така и за бабини зъби, е препоръчително предварително да се консултирате с медицински специалист. Той ще ви даде насоки за правилна употреба, за да може да постигнете желаните резултати и да се радвате на добро здраве и благополучие. 

Сподели.