YouTube слага ръка на Twitch за 1 000 000 000 долара

Pinterest LinkedIn +

Следващата ключова сделка за 10-цифрена сума в света на високите технологии е на крачка от осъщестяване и отново ще даде предимство на Google. Ако бъде сключена, което според надеждни издания като Variety и Wall Street Journal е почти сигурно, най-популярната и експлоатирана платформа за стрийминг на видео игри и e-sports събития – Twitch – ще стане собственост на YouTube – абсолютният лидер в споделянето на видео съдържание.

Спряганата сума, за която двете компании преговарят, е 1 000 000 000 щатски долара. Сериозно препятствие за финализирането на сделката се явява именно фактът, че двете компании на практика са недостижими в своите сфери на дейност и едно окрупняване помежду им неминуемо ще доведе до монопол, което противоречи на американското законодателство. Преди да се стигне до сделка, YouTube ще трябва да отговаря на въпроси пред Министерството на правосъдието във връзка със съблюдаването Закона за защита на конкуренцията.

Twitch започна да оперира през юни 2011 година, а към момента броят на активните месечни потребители на платформата надхвърля 43 милиона души. Компанията е основана от Джъстин Кан и Емет Шиър – основатели и на Justin.tv. Twitch се поддържа от PC платформи като Origin, Uplay, Steam и много други (чрез интеграция в дигиталните продукти, закупени от тях), а също така от Xbox 360, Ouya, PlayStation 4 и Xbox One. Във вид на мобилно приложение Twitch е наличен както в App Store, така и в Android, с известни предимства на iOS версията.

Сподели.