YouTube изстрелва умни тийнове в космоса! Това може да си ти! Виж как!

Pinterest LinkedIn +

В средата на 2012 г. астронавтите от Международната космическа станция (International Space Station) ще проведат два научни експеримента, следвайки указанията на невръстни любители на науките, които ще могат да бъдат гледани на живо от цял свят чрез стрийминг в YouTube.

Това е само една от наградите, които ще спечелят участниците в новата инициатива YouTube Space Lab – международен конкурс, организиран от социалната мрежа за видео обмен на Google и мултинационалната корпорация за компютърни системи, периферни устройства и софтуерни продукти Lenovo.

В него могат да се включат тийнейджъри на възраст между 14 и 18 години от цял свят, качвайки в предвидените за целта канали 2-минутен видеоклип, в който споделят с потребителите на YouTube своята идея за научен експеримент в областта на физиката, биологията, астрономията и др. Чрез него, участниците трябва да изложат своите научно обосновани предположения за това как би протекъл даден процес в космоса, при нулева гравитация, без непременно да се опитват да проведат самия експеримент – достатъчно е да обяснят теорията си и да аргументират хипотезите си.

До участие биват допускани както самостоятелни кандидатури, така и екипи, но и в двата случая е задължително съгласието на родителите на участниците в конкурса. Кандидатурите ще се приемат до 7 декември, а финалистите – общо 6 на брой (по двама за всеки от трите световни региона Южна и Северна Америка, Европа-Средния Изток-Африка и Азия-Океания – един на възраст до и един над 16 г.), ще станат известни на 10 януари.

Всички те ще спечелят пътуване до САЩ през март 2012 г., полет при нулева гравитация и IdeaPad U300 от Lenovo, а на официална гала двама от тях ще бъдат провъзгласени за глобални победители.

В допълнение към това, че техните експерименти ще бъдат тествани от астронавтите на ISS, те ще получат възможността да участват в космически експеримент по собствен избор, а веднага щом навършат 18 години – да преминат истински тренировъчен курс за астронавти в базата в Москва, където се е подготвил за първия човешки полет в космоса самият Юрий Гагарин.

Всички разходи по всички пътувания се поемат от организаторите на конкурса, чийто регламент е разяснен в подробности както в писмен вид, така и чрез серия от видеоклипове, налични на адрес Youtube.com/user/spacelab.


Сподели.