Windows 7 vs. Windows 8 – какви са разликите?

Pinterest LinkedIn +

Това е! От днес новият Windows 8 официално е на пазара. И, естествено, Големият въпрос (ТМ), който тревожи една значителна част от потребителите, е "Дали си заслужава?". Дали да изоставим комфортната сигурност на познатия и стабилен Windows 7, или да скочим в потайните и притаени води на неговия наследник?

Разбира се, за да си отговорите по задоволителен начин, от особено важно значение е да си зададете един друг въпрос: по какво точно се различават двата Windows-а?

Тъчбазираният и много различен Metro интерфейс някак се набива на очи, но това в никакъв случай не е единствената новост в Windows 8.

Затова ето накратко някои от най-ключовите различия между двете версии на операционната система, които през следващите няколко години ще се борят за място под слънцето на потребителите.

Сензорно управление
Започваме с очевидното. В интерес на истината Windows 7 също предлагаше поддръжка за контрол с жестове, но реализацията беше тромава и далеч от комфорта, който осигуряваха конкурентите като iOS или Android.

Идеята за интеграция на този вид управление е ясна и многократно дискутирана – Microsoft желаят своя дял от пазара за мобилни устройства – смартфони и таблети, който през последните години расте с бесни темпове, за разлика от РС сегмента, който е в стагнация.

Start screen вместо Start бутон
Друга очевидна разлика. Вместо дискретно скрит в долния ляв ъгъл бутон, осигуряващ достъп до всички системни менюта (иновация, въведена в далечната 1995-та от революционния тогава Windows 95), новата осмица разполага с огромен Start екран, разположен в центъра на работната си площ.

Отново идеята е улеснен достъп до системните менюта и функции при работа със сензорно управление (върху екрана на таблет най-вече).

Подобрена поддръжка на множество монитори
Тук отново се прокрадва идеята за използването и на таблет/смартфон. Microsoft явно мислят в перспектива – ако сте част от нейната екосистема от услуги и приложения, вероятно в един момент вашето настолно РС и таблет ще работят все под управлението на Windows 8. При това съвместната работа с два и повече дисплея едновременно става важен фактор за новото Windows преживяване.

Освен това операционната система предвижда и разделяне на работата между два дисплея – върху единия можете да разположите доста обемистото ново Start меню (екран), а върху другия да остане добре познатият ни от всички досегашни Windows версии празен работен плот.

Windows Charms
По същество това представляват икони за бърз достъп до определени функции, но с ново, екзотично име. Едно кликване с мишката (или чукване с пръст, ако работите със сензорен дисплей) и можете да стартирате системни опции като търсене, настройки, достъп до дискови устройства или просто да споделите файл, снимка или клип.

ARM поддръжка
От години Windows е чисто х86 операционна система. Иначе казано - тя поддържа работа само с процесори, притежаващи класическа архитектура (или х86 базирани, свеждащи се напоследък до две опции – Intel или AMD).

Съвременният мобилен свят обаче е доминиран от архитектурата ARM, тъй като тя предлага по-ниско енергопотребление и компактни размери.

Затова една от основните "невидими" разлики между Window 7 и 8 е включената поддръжка за този вид микро архитектура.

Windows Store
За къде е една съвременна операционна система без съответния набор от приложения? Там, където Google си имат Google Play, а Apple – Apple Store, Microsoft си имат... Windows Store.

Не е много оригинално, нали? Няма значение – стига да се изпълни със съдържание, но засега, уви, онлайн магазинът на Windows е доста пуст.

Cloud интеграция
Вече на всички ни е ясно, че така наречените облачни (cloud) услуги са бъдещето. Разбира се, рано е да погребваме опциите за локално съхраняване на съдържание, но улеснената поддръжка на SkyDrive да речем, интегрирана като неделима част от новата операционна система, определено ще помогне за по-широкото разпространение на онлайн базираните cloud услуги.

Сподели.