Amazon vs Apple vs Google vs Microsoft: следващият рунд в една голяма война

Pinterest LinkedIn +

Amazon, Apple, Google и Microsoft общо "тежат" (в цифрово изражение) над 1 трилион долара. По-голямата част от този трилион беше натрупана през последното десетилетие. Само слепец (или някой прекарал тези последни десет години в дълбок и непробуден съм) би пропуснал "пълната промяна", през която премина високотехнологичният свят (и светът изобщо) за това време.

Само допреди 5 години всяка от тези четири мега корпорации заемаше своя собствена пазарна ниша и доминираше в нея тихо и кротко. Amazon продаваха книги и други потребителски стоки, Apple правеха стилни компютри, Google се занимаваха с реклама, свързана с уникалната им търсачка, а Microsoft си имаха Windows и плеяда свързан с него софтуер.

Макар и нелишено от конкурентно "настъпване по палците" от време на време, съжителството между Четворката беше сравнително мирно. Всъщност бърз поглед в историята показва дори изолирани прояви на пазарна симбиоза.

Преди около 15 години Microsoft например "наляха" 150 милиона долара в потъващата по него време Apple, водени изцяло от егоистични намерения, разбира се, за да могат да гарантират пазарния дял за борещия се тогава за място под слънцето Office пакет, обвързан с Mac платформата. Дълги години Ерик Шмид - изпълнителен директор на Google в периода 2001 - 2011, беше член на борда на директорите на Apple без това да прави впечатление никому. По това време всеки един от десет iPod-а се продаваха през Amazon.com.

Появата на легендарния iPhone през 2007 промени всичко. По един особен начин и от гледната точка на днешния ден този ход на Apple може да се разглежда като първия изстрел в нещо, което днес вече всички наричат "маркетингова война, в която всеки е срещу всеки".

Ако хвърлите едно око на картата на високотехнологичния пазар през 2007, ще ви направи впечатление, че Amazon и Google например нямат присъствие в маркетингови ниши като компютри, телефони, таблети. Microsoft пък не се занимават с книги и музика. Иначе казано - никой не "настъпва" никого по пръстите.

Сливането на традиционни и цифрови медии обаче постепенно започна да променя тази картина. Apple iTunes започна да заплашва позициите на Amazon. Разрастването на уеб услугите и концентрирането на все по-голяма част от потребителските функции в браузър среда доведе Google до конфликт с Microsoft.

Анонсът (и феноменалният пазарен успех) на iPhone обаче изигра ролята на катализатор за тлеещите под повърхността на това привидно мирно съжителство конфликти. Именно той се превърна в първия крайъгълен камък на нещо, което днес всички наричаме "продуктова екосистема" - паяжина от свързани устройства и услуги, която да впримчи колкото се може повече потребители, откъсвайки ги от конкуренцията.

В момента, в който стана ясно, че хай тек пазарът забавя темповете си на растеж и място за повече разширяване практически няма, тази стратегия се превърна в цел номер едно.

След този момент поредицата от ходове и контраходове стана повече от видима. И макар днес да доминира мнението, че най-агресивните от тях принадлежат на Apple, всъщност Google бяха компанията, която провокира най-много битки, "настъпвайки пръсти" наляво и надясно.

С Android и Chrome OS удариха едновременно Apple и Microsoft. Тази тенденция продължи с Google Docs, като с услугата компанията ритна редмъндци по друго чувствително място, наречено Office. Накрая Google решиха, че искат сами да предлагат и cloud услуги, навлизайки в нишата на Amazon Web Services.

Междувременно Amazon вече бяха проумели, че с традиционните медии е свършено и канибализирайки собствения си печеливш книжен бизнес, анонсираха Kindle - устройство, което трябваше да запали факела на ebook пазара.

Маркетинговият им устрем обаче бързо беше пресечен от нов Apple ход - iPad, който отново промени пазарните правила и даде началото на таблет революцията, изтикала ebook четците в тяхна собствена, сравнително ограничена ниша.

Междувременно Microsoft наблюдаваха с нарастващо раздразнение собственото си маргинализиране - въпреки солидното си пазарно присъствие, огромните печалби и популярност, компанията оставаше встрани от бурно развиващия се смартфон/таблет сегмент. Сякаш в хай тек квартала беше дошла нова компания готини момчета и някой не беше поканен на партито.

Отговорът на софтуерния гигант не закъсня - солидни инвестиции на два фронта - стратегическо партньорство с Nokia, гарантиращо бъдещето на Windows Phone 8, и пълен редизайн на добрия, стар Windows. Финалният щрих беше навлизането на компанията в хардуерния бизнес - нещо, което никак не се хареса на многобройните й ОЕМ партньори, за които нещата бяха ясни - те правят компютрите, Microsoft доставя софтуера, който ги управлява.

Windows компанията обаче реши, че за войната на два фронта това не е достатъчно и тяхната представа за "тежка артилерия" беше Microsoft Surface - таблет, който е тяхна собствена разработка, оптимизиран за работа с новия Win 8.

Това най-общо казано е ситуацията на пазара към днешна дата. Но само след седмица вероятно ще станем свидетели на нов обрат в проточилата се война - поредица от събития, които отново ще променят равновесието на силите.

Още утре (23 октомври) Apple почти сигурно ще обявят iPad Mini - устройство, което възнамерява да отхапе дял от един пазарен сегмент, в който компанията за момента няма присъствие - този на 7-инчовите таблети. На него от известно време насам се "ширят" сравнително необезпокоявани Amazon и отскоро Google. Явно Apple са решили, че не могат да оставят нещата така.

Само три дни по-късно - на 26 октомври, Microsoft ще обявят официалния старт на Windows 8 и всичко свързано с нея - таблети, лаптопи от нова генерация, уеб свързани услуги. Малко по-късно вероятно ще видим и мобилния й вариант - Windows Phone 8.

Макар злите езици да твърдят, че този ход на Microsoft e позакъснял, нека не забравяме, че и самите Apple не са измислили топлата вода и колелото през последните 10 години. iPhone например беше венецът на многогодишните усилия на цяла плеяда хай тек компании за създаването на all in one джобно устройство, от които не е тайна, че Apple черпиха вдъхновение с пълни шепи.

iPad пък се появи близо десетилетие след Tablet PC и повече от 20 години след първия таблет.

Възможно ли е този път стратегията "всичко ново е добре забравено старо" да се обърне срещу Apple?

На финала на седмицата - 29 октомври, Google са решили да имат последната дума. Относно насроченото за тогава прес събитие в Ню Йорк се знае малко. Спекулира се, че на него ще се състои обявяването на новия Nexus смартфон, разработен от LG, и може би нова версия на таблета от същата фамилия.

Липсата на евентуални изненади обаче не е гарантирана. Както се казва - в любовта и на война всичко е позволено.

Сподели.