Walk The Line

Pinterest LinkedIn +

САЩ, 2005, 136'
Режисьор: Джеймс Менголд
Сценарий: Джеймс Менголд, Гил Денис
Участват: Хоакин Финикс, Рийз Уидърспуун, Робърт Патрик, Дженифър Гудуин, Далас Робъртс и други
Биографична драма, музикален, със субтитри, английски

“Walk The Line” е поредният голям биографичен филм, с който Холивуд почита още една от своите легенди, кънтри звездата Джони Кеш. Зад камерата е застанал Джеймс Менголд (“Самоличност”, “Кейт и Леополд”), който освен това е и съсценарист. От първоначалната идея за филма до неговото реализиране минават цели осем години, като кино гиганта 20th Century Fox застава зад проекта с 30 млн. долара бюджет.
 
Сочен от критиката и от зрителите като един от най-добрите филми за изминалата 2005 г., съвсем логично лентата получи пет номинации за награда Оскар на предстоящата церемония. Интересен факт е, че лично Джони Кеш, малко преди да почине през 2003, и неговата съпруга Джун са избрали актьорите Хоакин Финикс и Рийз Уидърспуун да пресъздадат техния живот на екрана. За целта двамата са ходили месеци наред на уроци по пеене и свирене на китара и хармоника при певеца и музикален продуцент Ти Боун (“Студената планина”, “О, братко, къде си?”). Първото признание за положения им труд беше приз за главна роля и на двамата на изминалите награди Златен Глобус.
 
Младият Джони Кеш (Хоакин Финикс - “Гладиатор”, “Знаци”) израства в плантацията за памук на родителите си в родния им Арканзас. Още от дете той слуша много музика и мечтае един ден и той да записва песни и да пее. Военната му служба го праща в Германия, като веднага след прибирането си в Америка се жени за първата си любов Вивиян (Дженифър Гудуин – “Усмивката на Мона Лиза”).
 
Запазил мечтата си да прави музика, заедно с двама негови колеги правят група и подписват първия си договор за албум. Хващайки зараждащата се нова вълна от рокендрол музика Джони започва да пише освен собствените си песни и продукции за младите Елвис Пресли (Тайлър Хилтън) и Рой Орбисън (Джонатан Райс). Започвайки истинска музикална кариера, на помощ за разтоварване от напрежението, той все по-често пробягва до амфетамините.
 
Бракът му се разпада и истинският му живот започва, когато се запознава с кънтри звездата Джун Картър (Рийз Уидърспуун - “Професия блондинка”, “Секс игри”), за която се и жени по-късно. Именно тя му вдъхва вяра да продължи, когато Кеш е заловен, че пренася наркотици в китарата си и е вкаран в затвора Ел Пасо. Големият му възход започва през 1968 година, когато записва свой албум на живо пред затворниците в прочутия “Фолсъм”. Записът става легендарен и престоява в класациите близо две години. Следва възход и падение в личния му живот, като песните му отразяват живота на обикновените хора и техните проблеми. Финалната статистика на музикалната кариера на кънтри звездата е десет награди Грами и включването му в Залата на славата на рокендрола и кънтри музиката.
 
Официален сайт: http://www.walkthelinethemovie.com
 
 
Сподели.