Розовата пантера (The Pink Panther)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, 2006, 93'
Режисьор: Шон Леви
Сценарий: Лен Блум, Стийв Мартин
Участват: Стийв Мартин, Кевин Клайн, Жан Рено, Бийонсе Ноулс, Емили Мортимър и други
Комедия, криминален, със субтитри, английски

С тежката задача да “възкреси” за нов живот култовата комедия “Розовата пантера” 23 години след премиерата й, се е заел режисьорът Шон Леви. До този момент той има зад гърба си няколко хитови филма, между които “Бракувани” (2003) и “Деца на килограм” (2003).
 
В новата версия за приключенията на инспектор Клюзо продуцентският екип е ангажирал интернационален каст в лицето на Стийв Мартин (“Бащата на булката”), Кевин Клайн (“Този див запад”), Жан Рено (“Пурпурните реки”), певицата Бийонсе Ноулс (“Остин Пауърс 3”) и Емили Мортимър (“Писък 3”). Освен основен персонаж в лентата Стийв Мартин е и съ-сценарист на филма, който е струвал на продуцентите си 80 млн. долара. 
 
Полицейският инспектор Жак Клюзо (Стийв Мартин) е известен с неадекватните си реакции и хаотични действия, но въпреки това има славата на човек, който довежда нещата докрай. С него работят новия му асистент Жилбер Понтон (Жан Рено) и секретарката му Никол (Емили Мортимър). След като националният треньор по футбол на Франция – Ив Глюон (Джейсън Стейтъм – “Транспортер”, “Гепи”) е убит и му е откраднат безценния пръстен с диамант -  “Розовата пантера”, Клюзо е повикан незабавно.
 
Случаят е даден на инспектор Драйфус (Кевин Клайн), който не иска да рискува и вика Клюзо и екипа му на помощ. Следите водят към няколко заподозрени и случаят се превръща в световна медийна сензация. Екзотичната приятелка на Глюон – Ксания (Бийонсе Ноулс), арогантния футболист Бизу (Уилям Абади - ” Изневяра”), милионера Лабарж (Роджър Рийс – “Кралят скорпион”) и журналистката Чери (Кристин Чиноует – “Омагьосване”) са основните заподозрени.
 
Свързвайки уликите, на Клюзо и помощниците му се налага да гонят предполагаемия убиец от улиците на Париж до многомилионния Ню Йорк. В хода на разследването те се сблъскват с тайни агенти, измамници, търговци на диаманти и пресметливи собственици на казина. Инспектор Клюзо осъзнава, че началникът му Драйфус иска да си препише успеха от разрешаването на случая или да си измие ръцете с него, ако се провали. Това го кара да действа както сам си знае – хаотично и непредсказуемо.
 
 
 
Сподели.