Актьорите от “The Road to Guantanamo” задържани и разпитвани

Pinterest LinkedIn +

Актьорите от британския филм “The Road to Guantanamo”, Rizwan Ahmed и Farhad Harun бяха задържани и разпитвани на лондонското летище Лутън на връщане от филмовия фестивал в Берлин.

Миналата седмица филмът, който разказва историята на трима британски граждани арестувани от американски войници в Афганистан и държани в продължение на няколко години в затворническия лагер Гуантанамо в Куба спечели Сребърна Мечка на тазгодишното Берлинале.

Според британските медии, Shafiq Rasul и Rhuhel Ahmed – двама от тримата бивши затворници, които пътували с актьорите също били задържани и разпитвани.

В специално изявление актьорът Rizwan Ahmed, който е британски гражданин и има диплома от Оксфорд, заявил, че полицаите се държали грубо, псували го и го питали дали е станал актьор, за да пропагандира ислямската кауза. Той твърди още, че му бил отказан достъп до адвокат и бил разпитван за възгледите му относно войната в Ирак и дали смята да прави още политически филми като “The Road to Guantanamo”. Актьорът се оплакал, че полицаите му взели мобилния телефон докато се опитвал да се обади на адвокат и бил наречен "fucker".

Продуцента на филма Melissa Parmenter описа пред вестник Guardian задържането и разпитите като “възмутителни и безобразни”.

Говорител на полицията в Лутън обясни, че по закона за антитероризма британската полиция има право да задържа заподозрени до 48 часа без да предяви обвинение и да ги разпитва без присъствието на адвокат. “Всички задържани бяха пуснати в рамките на 1 час”, каза говорителят.

Сподели.