"Volvo" обяви сериозен напредък при автономните автомобили

Pinterest LinkedIn +

От "Volvo" обявиха, че са постигнали голям напредък в технологиите за автономни автомобили, разработвани съвместно с компанията "Luminar", съобщава "Automotive News". От двете компании казват, че са успели да постигнат важен напредък в LiDAR технологията, който е от значение, за да могат самоуправляващите се коли да са безопасни.

Компанията е заложила голямо завръщане на пазара от 2020 г. със серия нови модели. Тя иска всички те да са толкова сигурни, че да няма нито един смъртен случай. Освен това очаква една трета от всичките ѝ продажби през 2025 г. да са на автономни автомобили.

Постижението на двете компании прави LiDAR много по-прецизен и чувствителен към детайли. Радарът вече може да разпознава различни човешки пози и дори само части от тялото, например крак или ръка, които попадат в неговото полезрение.

Технологията има и по-голям обсег на действие – 250 метра спрямо 30-40 метра при сегашните системи. Това дава възможност на автомобила да вижда обекти на 7,5 секунди разстояние спрямо 1 секунда със сегашната технология.

Компанията предвижда да въведе новата технология в производство от 2021 г. Тя ще е част и от следващото поколение на "Volvo" XC90, което ще има ниво 4 на автономния. Това означава, че колата ще може да се управлява сама, но ще има волан и педали, за да може да се контролира и от шофьор, когато има нужда или той желае това.
Сподели.