"Volvo" иска да изостави традиционните двигатели до 20 години

Pinterest LinkedIn +

"Volvo" има за цел до 20 години да стане производител, който предлага само изцяло електрически автомобили. Това казва изпълнителният директор на компанията Хакан Самуелсон пред сп. "Autocar".

Целта на компанията е до 2040 г. да стане "въглеродно неутрална", а според Самуелсон това ще е невъзможно, ако все още предлага двигатели с вътрешно горене. "Ще видим дали това ще се случи", допълва той.

"Въпросът е "кога" ще се случи. Колкото по-голям е процентът на изцяло електрическите коли, толкова по-бързо ще закрием програмата за традиционни двигатели", казва Самуелсон.

Той казва, че всичко това зависи най-вече от клиентите. Ако те проявяват интерес към изцяло електрическите автомобили, този процес ще се ускори. В случай че продължават да предпочитат традиционното задвижване, то пълното електрифициране на "Volvo" може и да се забави.

Наскоро компанията представи първия си изцяло електрически модел – версия на XC40. "Volvo" планира постепенно да предложи електрически версии и на другите си модели, но засега не е давала подробности кой точно ще е следващият.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.