Електрическото XC40 ще е "една от най-сигурните коли" в историята на "Volvo"

Pinterest LinkedIn +

От "Volvo" обявиха, че на 16 октомври т.г. ще представят първата изцяло електрическа версия на един от най-популярните си модели – XC40. От компанията допълниха, че това ще е един от най-сигурните и безопасни модели в нейната история.

Електрическото XC40 ще има много промени. "Без значение какво задвижва автомобила, дали е електрически мотор или традиционен двигател, едно "Volvo" трябва да е безопасно", казва директорът по сигурността на "Volvo" Малин Екхолм.

Именно затова новото XC40 ще има преработена структура, при която е взета предвид липсата на двигател отпред. От компанията казват, че са създали нова рамка около акумулаторите, която е внедрена в шасито. Това създава вградена зона за поемане на удар и понижава центъра на гравитация на автомобила.

Колата е подсилена отпред и отзад, като целта е новите мерки да отклоняват енергията на удар около пътниците. Това ще е първият модел на "Volvo" с новата система ADAS за допълнителни функции за автономност. Системата е и първата на "Volvo", която позволява към нея да се добавят нови функции.

Засега компанията запазва останалите подробности за XC40 в тайна. Очакванията са да има сходни характеристики с тези на Polestar 2, която използва същата платформа.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.