Военноморските тюлени от Act of Valor победиха Тайлър Пери в битката за американския боксофис

Pinterest LinkedIn +

Военноморският трилър Act of Valor на Скот Воу и Майк "Mouse" МакКой, продуциран от собствената им компания Bandito Brothers, оглави официалната боксофис класация на Северна Америка след премиерния си уикенд по големите екрани в САЩ и Канада с $24.7 млн. приходи от продадени билети.

Осъществен с бюджет от $12 млн. долара и актьорски състав, включващ истински военноморски тюлени (офицери в специалните части на военноморските сили на САЩ), филмът започва съществуването си като видео проект за набиране на нови офицери, преди да прерасне в пълнометражна кино продукция с фиктивен сюжет, проследяващ мисия по спасяването на отвлечен агент на ЦРУ.

Няколко седмици преди кино премиерата му, Act of Valor  бе прожектиран в Белия дом и получи одобрението на президента на САЩ, Барак Обама. Публиката, на която Relativity дължат отличната възвращаемост на инвестициите си (закупувайки правата за разпространението на филма от Bandito Brothers за $13 млн., компанията се е ангажирала да инвестира още $30 млн. за рекламна кампания), също е била удовлетворена от видяното, сочи рейтингът, отчетен от CinemaScore при проведения екзитпол – "A" (отличен "6" по шестобалната система).

71% от зрителите в кино залите са били мъже, като възрастовите ограничения в показването на филма задължават лицата под 17 години да бъдат с пълнолетен придружител. Същата оценка, но съвсем различен контингент в кината има и вторият най-касов филм в настоящото издание на американския боксофис, чиито общи приходи са с 25% по-големи от отчетените по същото време на миналата година, въпреки че част от киноманите са предпочели да посветят неделния ден на церемонията на 84-тите награди Оскар (по последни данни, близо 40 млн. души са гледали шестчасовото събитие, предавано на живо по ABC).  

Романтичната комедия Good Deeds на Тайлър Пери, чието име се свързва най-вече с хитовата поредица Madea, в която той изпълнява главната роля, дебютира с приходи от $16 млн., регистрирайки безпрецедентен ръст в съботната си аудитория спрямо петъчната от 25%. По данни на CinemaScore, 85% от всички продадени билети са били закупени от хора на възраст над 25 години с голям превес на нежния пол (76%).

Далеч по-слаб старт са направили другите две премиерни ленти – комедията Wanderlust с Дженифър Анистън и Пол Ръд и трилърът Gone с Аманда Зайфрид, които потеглят от осма и девета позиция, съответно.

С размени позиции, трите най-високо поставени в предишното издание на класацията заглавия - Journey 2: The Mysterious Island, Safe House и The Vow, допълват настоящия топ 5, а издадените едновременно на 17 февруари Ghost Rider: Spirit of Vengeance, This Means War и Kari-gurashi no Arietti – топ 10.

В навечерието на церемонията на Филмовата академия лентата, която очаквано спечели Оскарите за Най-добър филм и Най-добра режисура, както и за Главна мъжка роля, The Artist, е инкасирала още $3 млн. от прожекции в САЩ и Канада, с което приходите й от началото на тура й в северноамериканските киносалони са достигнали почти $32 млн. Извън тези територии, филмът, заснет с бюджет от $15 млн., е генерирал още $45 млн.  


Сподели.