3D анимацията The Lorax по Д-р Сюс с рекорден боксофис за 2012 г.

Pinterest LinkedIn +

Издадената на 2 март CGI анимация по приказката за малкия оранжев природозащитник Лоракс от прочутия американски писател Теодор Гайзел, по-известен с псевдонима Д-р Сюс, с участието на Дани Де Вито, Тайлър Суифт и Зак Ефрон, реализира най-касовия премиерен уикенд на 2012 г., генерирайки $70.7 млн. от продадени билети за прожекциите й в САЩ и Канада.

По този начин филмът, издаден навръх рождения ден на покойния Гайзел (роден на 2.03.1904 г.) – един от най-продаваните автори на детски книги в историята с над 220 млн. пласирани екземпляра на повече от 15 езика, изби вложения за осъществяването му бюджет от $70 млн. и подобри с близо $30 млн. рекордния за 2012 г. боксофис на романтичната драма The Vow.

Не само приходите, надхвърлящи с $20 млн. прогнозираните от Universal Pictures, но и оценките на публиката, посетила първите прожекции на The Lorax, са отлични – по данни на CinemaScore аудиторията (предимно семейна) е оценила видяното с "А" (6– ). 60% от боксофисът на филма е от прожекции в кино салони с IMAX или 3D екрани, които се таксуват по-скъпо от тези в салоните с обикновени екрани.

Настоящата екранизация на The Lorax не е единствена – през 1972 г., година след публикуването на книгата, CBS излъчва анимационен телевизионен музикален филм, използван в последствие в продукцията In Search of Dr. Seuss. Както повечето популярни приказки, и тази има аудио версия - с Тед Дансън ("Бар Наздраве") в ролята на разказвач.

С подобен боксофис от един единствен филм, не е изненадващо, че и изминалият уикенд е допринесъл за положителната тенденция от началото на година – вече девет поредни седмици в САЩ биват отчетени приходи, надминаващи значително тези от същия период на 2011 г. Сравнението между първия мартенски уикенд на 2011 и 2012 г. показва ръст от 26%, а на годишна база увеличението в приходите от 1 януари насам е от близо 20%.

Заслуга за текущия боксофис има още едно ново заглавие – нискобюджетната тийн комедия за едно епично колежанско парти, Project X, чиито приходи възлизат на $20.8. Във филма, предпочетен от младата аудитория и най-вече от момчетата на тийнейджърска възраст, не участва нито едно голямо име – изпълнители на главните роли (на тримата организатори въпросното парти) са Томас Ман, Оливър Купър и Джонатан Даниел Браун. Негов продуцент обаче е не друг, а номинираният за Оскар режисьор на ленти като Starsky & Hutch, Hangover I и II и Due Date - Тод Филипс.

Оценките на критиката за Project X са аналогични с тези на The Lorax – около 50/100, но и двата филма надминаха с много очакванията на своите дистрибутори. Същото миналата седмица бе постигнато от Act of Valor, който дебютира под No.1 с $24.7 млн. при еднакъв бюджет с този на Project X.

Изминалият уикенд е донесъл още $13.7 млн. на Relativity Media, с което общите приходи на почти документалният екшън за мисията на елитен екип от военноморските сили на САЩ достигнаха $45.2 млн.

Челната петица се допълва от още два февруарски рилийза – бившият No.1 Safe House с Дензъл Уошингтън и Раян Рейнолдс, който запазва третото си място в класацията MovieMeter на IMDB Pro, и Good Deeds на Тайлър Пери. Челните позиции в MovieMeter заемат Hugo и The Woman in Black, а тези в StarMeter – Том Харди, Раян Гослинг и Джордж Клуни.


Сподели.