"Внезапни завършеци": магията на думите

Google+ Pinterest LinkedIn +

Едно от най-важните качества на краткия разказ е неочакваният финал. Джо Абъркромби за пореден път ще ви изненада, разсмее и възхити с 13 истории, чиито финали със сигурност няма да успеете да предвидите.

Има няколко причини да очакваме с нетърпение всяка следваща книга на Джо Абъркромби. Основната обаче са персонажите му. Ярки, запомнящи се, пълни с изненади и недостатъци. И тъкмо те ги правят толкова истински и въздействащи, защото както казва самият писател:

"Никой не е нито само страхливец, нито само герой – всичко зависи от това как ще се стекат обстоятелствата."

Внезапни завършециТака че пригответе се за истинско фентъзи приключение, в което крадци, войни, наемници, самовлюбени военачалници и откровени страхливци препускат из един пълнокръвен и пълен с приключения свят. Светът на Първия закон.

Тук е моментът за едно кратко отклонение. "Първият закон" е името на брилянтната трилогия на английския писател, която излиза извън всички жанрови клишета и успя да спечели на Абъркромби заслужено място сред най-значимите съвременни фентъзи автори.

Във "Внезапни завършеци" ще се срещнем с някои вече познати от трилогията и много любими персонажи, за да ги видим за пореден път в съвсем различна светлина. Първият разказ в книгата, "Красив негодник", ни среща с един от най-ярките образи от трилогията - Санд дан Глотка. Преди обаче да стане такъв, какъвто го познаваме.

Циничен и обезобразен, в "Първият закон" инквизитор Глокта използва коварство, заплахи и изнудване, за да постига целите си. В "Красив негодник" той все още е в разцвета си - самоуверен, красив, ненадминат във фехтовката, арогантен, безпардонен и завладяващ сърцата на дамите. 

"Глокта се подсмихна, докато танцуваше около мъжете, оправдавайки напълно репутацията си нанай-изтъкнат фехтовач и фукльо в Съюза."

Червената странаСигурни сме, че вече се питате как напереният атлет се е превърнал в осакатения инквизитор и отговорът поне отчасти е скрит в този разказ. 

Освен с Глотка, "Внезапни завършеци" ни среща и с крадлата Шеведая. За да бъдем справедливи към Шев, трябва да отбележем, че тя не е обикновена джебчийка, а най-добрият крадец в Уестпорт. Освен това е твърдо решена да загърби миналото и да се захване с нещо почти легално и значително по-малко рисковано. Или поне така си мисли.

Само че докато Шев си прави планове за бъдещето, други хора вече са решили как да ги объркат. Опасни хора, които не са свикнали да им се отказва. Малко преди отново да се окаже принудена да краде, в пристъп на доброта Шеведая прибира жена-войн, която намира в несвяст пред заведението си. Решение, за което едновременно ще се радва и ще съжалява.

"Внезапни завършеци" е изкушение колкото за онези от вас, които познават и обичат романите на  Джо Абъркромби, толкова и за читателите, които ще започнат пътуването си в неговия свят именно с тези 13 разказа. Просто, защото няма начин да ги прочетете и да не останете жадни за още приключения. 

Най-прекият път към "Внезапни завършеци" е ТУК.

Сподели.