Властелинът на фентъзито

Pinterest LinkedIn +

Сигурни сме, че знаете всичко (или почти всичко), което може да се знае за трилогията "Властелинът на пръстените". Какво обаче знаете за създателя на едни от най-четените книги в света? "Дж. Р. Р. Толкин. Биография" на Хъмфри Карпентър е прекрасен начин да опознаете живота и личността на великия писател.

Ще се изненадате, но на Толкин са посветени много книги. Повечето от тях поставят акцент върху творчеството му и по-специално върху света, който той създава в книгите си. Самият Толкин се е отнасял доста скептично към биографиите и категорично е смятал, че в тях не трябва да се включва критическа оценка на творбите на писателя.

Докато пише биографията на Толкин, Хъмфри Карпентър се опитва да се съобрази най-вече с това разбиране на писателя. За да изгради пълнокръвен и максимално достоверен портрет на Толкин, Карпентър използва като основа писма, дневници и други документи, оставени от писателя, както и спомени на семейството и приятелите му.

Това съвсем не значи, че докато четете "Дж. Р. Р. Толкин. Биография", няма да научите страшно много неща за създаването на "Властелинът на пръстените" и останалите творби на Толкин. Просто Карпентър не натрапва на читателите лично мнение за книгите. 

Вместо това проследява внимателно живота на Толкин, което се оказва напълно достатъчно, за да открие и къде е изворът на вдъхновението му. От страстта към изучаването на езици и неоспоримия усет към филологията, през местата, където е прекарал детството си, до интереса към скандинавските митологии – стъпка по стъпка откриваме първоизточниците на Средната земя.

Толкин проявява афинитет към фантастичните истории и митологичните същества още като дете и впоследствие го доразвива – благодарение колкото на собствената си упоритост, толкова и на солидното си академично образование. 

Авторът на "Властелинът на пръстените" започва да изучава латински и старогръцки в най-ранна възраст, а впоследствие насочва интереса си и към други древни и съвременни езици. И се справя със завидна лекота. Толкова добре, че да е способен да води цели дискусии на староанглийски например. 

Проявява и доста различен от общоприетия вкус към литературата. Широко известен е фактът, че той категорично не е споделял всеобщото възхищение от Шекспир и неговите творби. За сметка на това пък е бил силно впечатлен от финландската "Калевала" – сборник с поеми, събрал в себе си основата на финската митология.

Още в самото начало на "Дж. Р. Р. Толкин. Биография" Хъмфри Карпентър разказва за собствената си среща с Толкин, по онова време вече доста възрастен. И още с тези първи редове успява да плени читателите си така, че да изпитват безкрайно любопитство към личността и живота на най-обичания писател на XX век.

Не си представяйте замечтано момче, отдадено изцяло на ученето и книгите, защото Джон Роналд Руел Толкин определено има с какво да ви изненада. Жизнерадостен, въпреки трудното си детство, той е толкова склонен да се посвети на създаването на измислен от самия него език, колкото и да вложи сериозни усилия, за да влезе в училищния отбор по ръгби въпреки дребния си ръст.

"Дж. Р. Р. Толкин. Биография" се чете с лекота и сме убедени, че ще ви достави не по-малко удоволствие от творбите на самия Толкин. Смело можем да заявим и че именно книгата на Карпентър е най-добрата биография на големия писател, така че остава единствено да ви пожелаем приятно четене.

Най-прекият път към "Дж. Р. Р. Толкин. Биография" е ТУК(http://www.colibri.bg/knigi/1312/hymfri-karpentyr-dzh-r-r-tolkin-biografiq).

Сподели.