„Вкусът на България“ със специален епизод посветен на Великден

Pinterest LinkedIn +

Как се боядисват великденски яйца с естествени багрила и рецепта за зелен козунак – гледайте тази събота от 11:00 ч. по bTV

Днес, 4 май, от 11:00 ч. „Вкусът на България“ ще подари на зрителите на bTV специален епизод, посветен на най-хубавия пролетен празник  Великден. Мария Жекова ще бъде гост на градовете Стамболийски и Перущица  истински плодороден регион, превърнал се в рай за земеделците.

В Стамболийски местна жителка ще сподели семейна рецепта за агнешко печено със специална марината от зелени подправки, набрани директно от градината й. Мария ще научи и рецептата за оригинална „вегетарианска дроб сарма“, „пухкав тутманик с песто и тиквени“ семки и „меденки с орехи и черен шоколад“. За да бъде празникът още по-прекрасен, водещата и нейната домакиня ще дадат на зрителите и идея за красива декорация на великденската трапеза.

Кулинарното пътешествие ще продължи в Перущица, където Мария Жекова ще научи повече за традициите в месенето на обредни хлябове в региона. Зрителите ще разберат и каква е история на козунака и как сладкият хляб навлиза по нашите земи.

Следва среща с фотографа Здравка Кокалова – любителка на дивите рецепти и балансираното хранене, която ще демонстрира преплитането на традицията с модерния привкус като приготви „зелен козунак“ с маточина и спанак, лимони и бял шоколад и „пресни картофи с песто от див чесън“. Зрителите ще научат още как се боядисват великденски яйца с естествени багрила и как се отглеждат зеленчуци на принципа на естественото градинарство. Приятелка на водещата и вдъхновяващ кулинарен ентусиаст, Здравка устоява и спазва принципите за устойчиво бъдеще.

В навечерието на Великден Мария Жекова ще пожелае на зрителите на „Вкусът на България“ мир, здраве и благоденствие и да празнуват празника на светлината и добротата в компанията с любимите хора.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.