Новият епизод на "Вкусът на България" отвежда зрителите до величествената крепост „Баба Вида“

Pinterest LinkedIn +

Среща на три религии, фабрика за костен порцелан и рисувани бисквити очакват зрителите тази събота от 11:00 ч. по bTV

Тази събота от 11:00 ч. по bTV приключението „Вкусът на България“ ще продължи в района на град Видин – древен и многолик, богат на вкусове и история. Величествената крепост „Баба Вида“ ще посрещне водещата Мария Жекова с древните си легендите и любопитни, слабо известни факти.

Историята на порцелана и на единствената фабрика за костен порцелан на Балканите, която датира от 1925 г. и се намира във Видин, ще представи нейният собственик пред любопитната водеща. Повече за технологията на създаване на фините сервизи, къде се крият тънкостите и как се изработват уникални декорации от порцелан – зрителите ще разберат в днешния епизод на „Вкусът на България“.

Пътешествието ще отведе всички пред екраните и до най-духовно значимото място във Видин, където в продължение на много години сърцата на три различни религии туптят в непосредствена близост. Мария ще надникне последователно в „Сърцата джамия“ на Осман Пазвантоглу, който е бил един от управниците на Видин, в Еврейската синагога и в Катедралата „Свети Димитър“.

Местна жителка от влашкото село Антимово ще напомни за детството на Мария Жекова, като я почерпи със специални рисувани бисквити с кралска глазура, с традиционни меденки и сладкиш, декориран със сладко. За финал водещата ще разкрие тайните на видинската кухня - как се правят „влашки сърми“ и „саламура с риба“, а за всички почитатели на дунавския сом тя ще приготви „видинска риба плакия“.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.