Виктор Божинов оттегли филма си "Бягство" от надпреварата за "Оскар" и намекна, че изборът е предопределен

Pinterest LinkedIn +

Режисьорът Виктор Божинов и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов се отказаха филмът им "Бягство" да се бори за "Оскар". Те оттеглиха лентата си от процедурата за определяне на българското предложение за престижната награда и обясниха накратко своите мотиви с писмо, адресирано до Изпълнителния директор на Националния филмов център Петър Тодоров.

Ето какво гласи то:

Уважаеми господин Тодоров,
След приключилата процедура за определяне на филмите и селекционната комисия за избор на българското предложение за наградите на Американската филмова академия "Оскар" се чувстваме длъжни да направим следното изявление:

Филмовата продукция "Бягство" е поставена в ситуация да се откаже от този конкурс поради възникнал конфликт на интереси. Един от членовете на селекционната комисия е част от снимачния ни екип, което поставя под въпрос коректността на процедурата.

Не бихме желали да коментираме начина и мотивите за избор на състава на комисията. Намираме, че предпоставките за поредни спорове и междуособици в гилдията са налице и не искаме да участваме в състезание, чийто победител е предварително известен.


Нещо повече – изборът на българското предложение по закон трябва да бъде направен от Националния съвет за кино, а не от селекционна комисия.

Успех на всички участници!

Преди няколко дни от Националния филмов център съобщиха, че актрисата Мария Бакалова е председател на комисията, определена да избере българското предложение за "Оскар". След приключване на процедурата по кандидатстване за българско предложение за чуждоезичен "Оскар" са били определени 9 заглавия, сред които и филмът "Бягство". Ето кои са останалите:

"Борсови играчи" (реж. Георги Костов, прод. "Корунд Х", Христо Христов)
"В сърцето на машината" (реж. Мартин Макариев, прод. Forward Pictures, Александър Пенев)
"Майка“ (реж. Зорница София, България/Германия/Хърватия, прод. MQ Pictures, Зорница София)
"Меко казано" (реж. Анри Кулев, анимация, прод. "Канцелария филм“, Светла Ганева)
"Петя на моята Петя" (реж. Александър Косев, прод. BOF Pictures, Николай Урумов)
"Рибена кост" (реж. Драго Шолев, България/Румъния, прод. "Клас филм", Росица Вълканова)
"Шекспир като улично куче" (реж. Валери Йорданов, прод. „Чучков брадърс“, Борислав Чучков)
"φ 1.618" (реж. Теодор Ушев, България/Канада, прод. "Перипетея“, Владислав Тодоров, "Мувименто“, Орлин Руевски)

В селекционната комисия са също кинокритикът  Катерина Ламбринова, кинопрограматорът Христо Христозов, режисьорът и аниматор Свилен Димитров, продуцентът Катя Тричкова, режисьорът и продуцент Кристина Грозева и операторът Иван Чертов.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.