Вижте какво ще включва първата Софийска нощ на игрите

Pinterest LinkedIn +

Над 20 локации ще се включат в първото издание на "Sofia Game Night", което ще се проведе на 3 ноември в столицата. Събитието, организирано от Гьоте-институт България и Game Dev Summit, ще предложи многообразие от изложби и изложения, лекции, работилници, cosplay състезание, турнири и артистични изпълнения, както и специални програма за най-малките посетители.

България е един от най-бързо развиващите се хъбове за game develоping в региона. Само в София има над 50 компании, които се занимават с компютърни игри. Освен професионалната аудитория от гейминг компании, разработчици и играчи, публиката за игри расте все повече и включва геймъри от най-различни поколения. Sofia Game Night е за всички тях, но не само – събитието се обръща и към широката аудитория, която дори не подозира за необятния свят на игрите.

Един от специалните акценти в програмата на Софийската нощ на игрите е второто издание на изложението "Games Made in BG", което ще се проведе в Гьоте-институт (ул. "Будапеща" 1). В него ще бъдат включени повече от 20 разработчици и създатели на видео и настолни игри от България. Посетителите ще могат да играят и на някои от най-интересните проекти, създадени в рамките на Sofia Game Jam и Hardcore Game Jam, част от световната инициатива за създаване на игри Game Jam.

Гьоте-институт ще бъде и мястото за друго специално събитие от програмата на нощта – музикалния лайв сет "Vague Voices". Експерименталният музикален пърформанс на Стефан Бъчваров и Ангел Симитчиев е вдъхновен от музиката и звуците в ранните видео и аркадни игри от 90-те до днес.

Друг акцент в програмата на "Sofia Game Night" e интерактивната изложба "Игри и политика" на Гьоте-институт в сътрудничество с Центъра за изкуство и медии "ZKM I", Карлсруе, която ще бъде в представена в галерия "Credo Bonum" (ул. "Славянска" 3) между 2 – 22 ноември 2018 г. В изложбата са включени 18 видеоигри, които могат да се играят на място. По художествен начин игрите се занимават с теми като медийна критика, миграция, властови отношения, полови роли и милитаризъм.

Програмата на "Sofia Game Night", насочена към видеоигри, продължава в бар "Петък" с турнир по FIFA 19, организиран от ESL и подкрепата на Ozone.bg. Веднага след турнира започва стендъп комедийно шоу на "Inside joke Stand Up Comedy" на тема компютърни игри и живота на геймърите.

В последните години София е не просто един от центровете на индустрията за компютърни игри в региона, но има и все по-активна и вълнуваща сцена за настолни и "офлайн" игри. В столицата вече има десетки клубове за игри и стаи загадки, много от които ще се включат и в Софийската нощ на игрите на 3 ноември.

Клубовете "Другият замък", "DaПлейс", "Mulligan Board Games Club", "Каркасон", "Level Up Sofia", "DiceWideOpen" и "Абордаж" ще предложат разнообразни събития – от турнири и състезания до уъркшопове и лекции за това как всъщност се създава една настолна игра.

Dextrophobia е един от пионерите на все по-популярните в последните години стаи загадки или т.нар. escape rooms. Специално за "Sofia Game Night" те ще отворят две от своите стаи ("Vol.2" и "Мъглите на Авалон") безплатно за посетителите.

Екипите на Българско имане, DiceWideOpen и Dextrophobia Rooms пък се обединяват, за да представят интерактивното лайв екшън преживяване "Wild Game Hunt", създадено специално за "Sofia Game Night". Участниците ще могат да се впуснат в градско приключение, в което трябва да разрешат загадки, за да се придвижат напред по непознатия маршрут до края, където могат да спечелят и награди.

За феновете на косплея издателство "Locus" ще предложи косплей надпревара на тема "Играч първи, приготви се" – бестселъра на Ърнест Клайн. Домакин на събитието ще бъде "Sofia Youth Innovation Lab" на Асоциацията за развитие на София. Вечерта ще завърши с парти в бар "Switch" и много хип-хоп и фънки бийтове от MR Endless и DJ Buckshot.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.