Видеоигрите вече са една от перспективните професии на бъдещето

Pinterest LinkedIn +

Когато си мислите за професиите на бъдещето, вероятно се сещате за програмиране, пилотиране на летящи дронове или работа с технологии като блокчейн или Internet of Things. Много по-малко вероятно е обаче да добавите към тях и играенето на видеоигри. И ще сгрешите. Игрите, и по-конкретно свързаните с тях електронни спортове, напоследък са истински генератор на нови професии – от самите геймъри, някои от които вече са милионери от тази дейност, през мениджърите и треньорите на отбори по електронен спорт, до влогърите и стриймърите, които излъчват срещите през различни онлайн платформи.

Все по-често български играчи играят за отбори от чужбина, а не липсват и такива, които получават значителни суми и печелят световна известност в тази общност. Организирането на турнири също се развива като дейност и броят на събитията с милионни наградни фондове по света се увеличава.

"Започнали като чисто забавление, днес видеоигрите са сериозен източник на доходи за много хора. Тук е важно да отбележим, че съществуват не малко геймъри, които изкарват шестцифрени суми годишно само от гейминг и околко тях вече се изгражда цялостна екосистема от събития, отбори, стрийминг платформи и други медийни канали, както и спонсори. Добрата новина е, че вече и България има своите примери на професионални геймъри, които печелят значителни суми от наградни фондове и рекламни договори, а по всичко личи, че тази тенденция ще се засилва в бъдеще" – споделя Десислав Драгнев от българската верига за компютърни технологии Plasico IT Superstore. "Ние позиционираме компанията си като надежден доставчик на техника, специализирана за гейминг, независимо дали става въпрос за чисто забавление, или за професионална игра с цел генериране на приходи".

През последните години веригата се специализира като доставчик на пълната гама продукти за игра – от лаптопи и настолни компютри, през геймърска периферия, до професионални геймърски столове и др. "Напоследък тенденцията е на геймърските компютри все по-често да се гледа като на техника за правене на пари и геймърите все по-рядко толерират компромисите с качеството и надеждната работа. Нашият екип също е безкомпромисен в това отношение и вероятно затова успяваме да се наложим сред тази толкова взискателна общност" – добави Драгнев.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.