Геймъри срещат теоретици в интерактивната изложба "Игри и политика"

Pinterest LinkedIn +

На 2 ноември в галерия Credo Bonum се откри интерактивната изложба "Игри и политика", която включа 18 игри, засягащи различни значими политически и социални теми като милитаризъм, миграция, цензура, медийна критика, диктаторски режими и др. Изложбата е пътуващ проект на Гьоте-институт в сътрудничество с Центъра за изкуство и медии ZKM в Карлсруе, Германия, и след турнета в Южна и Северна Америка и Азия сега пристига в София.

Представянето на изложбата съвпада със стартирането на магистърската програма "Дигитални медии и видеоигри" към Факултета по журналистика в Софийски университет. Това се превърна в повод организаторите на изложбата да предложат паралелна програма, създадена заедно с проф. Миглена Николчина, която освен преподавател в новата магистратура е и дългогодишен фен и изследовател на видеоигрите.

По време на изложбата "Игри и политика" до 22 ноември ще се проведат три срещи, във всяка от които геймъри ще се изправят срещу интелектуалци и теоретици в открит дебат по актуална тема от света на игрите.

Програмата ще стартира на 7 ноември от 18:30 в Гьоте-институт, когато създателят на първата българска компютърна игра "Цар" – Веселин Ханджиев – ще дискутира с поета Николай Генов за ползите от компютърните игри.

Темата на следващия дебат на 19 ноември ще бъде "Активност и интерактивност във видеоигрите" с участници разработчика на игри Габриел Добрев и филолога и философ Еньо Стоянов.

Последната дискусия от програмата ще бъде на 22 ноември и ще срещне Ивайло Коралски и писателя Владимир Полеганов, които ще говорят по темата за научната фантастика във видеоигрите. Модератор на всички дискусии ще бъде Миглена Николчина.

Паралелната програма на "Игри и политика" ще бъде допълнена от прожекция на филма "Чистачите" (2018) на 8 ноември от 19:00 ч. в Гьоте-институт. Премиерната за България документална лента се занимава със скритите механизми за контролиране и цензура на съдържание в големите социални мрежи като Facebook и Twitter, аутсорсинга и експлоатацията. Документалният филм на Ханс Блок и Мориц Рийзевик вече е бил представян на едни от най-престижните фестивали за документално кино, сред които "Сънданс", фестивалите в Сидни, Москва, Human Rights Watch Film Festival в Ню Йорк, DOK.fest в Мюнхен и много други.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.