Вяра Анкова ще ръководи новините на "Нова телевизия"

Pinterest LinkedIn +

Доскорошният шеф на Българската национална телевизия (БНТ) Вяра Анкова ще поеме ръководството на новинарския екип на "Нова телевизия" и ще отговаря за развитието на новините, информационните предавания и публицистичните програми, съобщиха от частната медия. В официално съобщение на "Нова" се казва, че тя ще поеме поста от 9 октомври 2017 г.

Главният изпълнителен директор на "Нова Броудкастинг Груп" Дидие Щосел коментира, че с идването на Вяра Анкова в екипа се следва стратегията за привличане на най-успешните и утвърдени мениджъри на телевизионния пазар. "Вярвам, че с нейния 26-годишен телевизионен опит ще вдъхнови екипа на Новините на NOVA и заедно ще продължат бъдещото развитие на медията като лидер в новините и актуалните програми", допълва Силва Зурлева, член на Борда на директорите на медийната група.

"В наши дни журналистите са поставени пред много трудни задачи – една от тях е да отсеят достоверната от недостоверната информация и да гарантират на зрителите обективни новини. Вярвам, че с опита си ще допринеса за усъвършенстването на този процес, поддържайки добрия имидж, който новините и актуалните предавания на NOVA вече имат", коментира от своя страна Вяра Анкова.

Кариерата ù започва през 1991 г. в отдел "Обмен за чужбина" на БНТ, след което преминава в съботно-неделния сутрешен блок, където Анкова е репортер и редактор на известното в миналото предаване "Добро утро". Три години по-късно става водеща на централната емисия "По света и у нас", а от 2004 г. до  2010 г. е директор на направлението "Новини и актуални предавания" към дирекция "Информация" на БНТ. Същата година става 21-вият Генерален директор на Националната телевизия, а през 2013 г. е преизбрана на тази позиция за втори мандат. Вяра Анкова е завършила Софийския университет "Св. Св. Климент Охридски" със специалност "Английска филология". Има специализация по журналистика в САЩ, както и в британската медийна мрежа BBC. Била е чуждестранен специализант на CNN и е правила репортажи за програмата "World Report".

Припомняме, че "Нова телевизия" остана без шеф на новините, след като Дарина Сарелска бе освободена от медията. Нейното напускане стана месеци след като разследващият журналист Васил Иванов разкри, че негови разследвания са спирани именно от шефа на новините.

Сподели.