18 Февруари 2019, 06:59

"Вещицата" на Камила Лекберг: миналото, от което не можеш да избягаш

Google+ Pinterest LinkedIn +

Четем романите на Камила Лекберг с огромно удоволствие и смело можем да заявим, че няма друга криминална поредица, чиито продължения очакваме с такова нетърпение. Ако все още не сте попадали на историите на "шведската Агата Кристи", предупреждаваме, че водят до пристрастяване.

През последните години скандинавските писатели буквално превзеха криминалната литература, излизайки от родните страни, за да си спечелят почитатели по цял свят. Така че едва ли има нужда да представяме подробно Камила Лекберг, за чиято поредица романи сме ви разказвали вече многократно.

Важният факт е, че историята на Ерика Фалк продължава в десетия световен бестселър на Лекберг. И така, ако случайно не сте попадали на поредицата или пък сте пропуснали някое от предходните заглавия, ето какво трябва да знаете.

Може и да не четете романите подред. Да, те са свързани помежду си и да, има хронологична последователност, що се отнася до събитията в живота на персонажите, но едновременно с това всяка книга би могла да бъде четена напълно самостоятелно.

Ерика Фалк е писателка, която се занимава с документални възстановки на стари криминални случаи. Омъжена е за полицейския испектор Патрик и естествено, работата им често се преплитата. Всъщност Ерика почти винаги е ключова фигура в разследванията на Патрик и колегите му.

"Вещицата" е всичко, което харесваме в романите на Лекберг, събрано на едно място, и се нарежда сред личните ни фаворити в поредицата заедно с "Немското дете". И така, Ерика тъкмо започва работа по новата си книга, когато спокойствието в малкия ù град е разрушено от поредното зловещо убийство.

Нещо повече, този път съвпаденията са твърде много, за да са случайни. Ерика се е заловила със случай от преди тридесет години, когато две тийнейджърки са обвинени и осъдени за убийството на четиригодишно момиченце. Сега едната от тях се завръща в града за пръв път след случилото се и с това преобръща живота не само на хората от миналото си, но и на много други.

Нейното име е Мари Вал. Тя е известна актриса, чието съмнително и тъмно минало ù е помогнало да изгради име във филмовата индустрия. "Няма лоша реклама" е принципът, върху който тя стъпва уверено. Но дали този път няма да е различно?

Само няколко дни след пристигането на Мари малко момиче изчезва от същата къща, в която е живяла малката Стела, за чиято смърт е била обвинена Мари. Момиченцето е на същата възраст. И след почти денонощие търсене полицията открива трупа на същото място.

Какво е провокирало жестокото убийство? Книгата на Ерика? Завръщането на Мари? Имат ли нещо общо Мари и някогашната ù приятелка Хелене, или случилото се доказва, че обвиненията срещу тях са били несправедливи? Как едната е успяла да преодолее случилото се и защо другата не е? И как случилото се преди тридесет години се отразява върху техните собствени деца?

Кой ще бъде обвинен? Дали очевидното винаги е най-вярно, или трагедията ще се превърне в повод не само за изравяне на враждите от миналото, но и за провокиране на ксенофобски настоения? И каква е връзката между двете убийства и една жена, обявена за вещица през далечния 17-ти век?

Бавно и методично Камила Лекберг изгражда пъзел от преплитащи се истории, чиито парчета се напасват по абсолютно непредвидим начин. Майстор на съспенса, тя не само изгражда поредната заплетена криминална интрига, но и прави детайлен разрез на съвременното шведско (и не само) общество.

Персонажите ù са реалистични и пълнокръвни, недостатъците им ги правят още по-симпатични, а слабостите им – по-истински. И не на последно място – нещо особено ценно, заради което обичаме книгите на Лекберг е очарователното ù чувство за хумор.

Ако вече нямате търпение да разплетете поредната майсторска загадка на Лекберг, най-прекият път към "Вещицата" е ТУК.
Сподели.