Великобритания забранява колите с традиционни двигатели от 2035 г.

Pinterest LinkedIn +

Британското правителство обяви, че от 2035 г. във Великобритания ще се въведе забрана за продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене. Това е с пет години по-рано от първоначално обявените планове миналата година, съобщава "Automotive News Europe".

В забраната попадат и хибридните автомобили. В страната ще могат да се продават единствено изцяло електрически нови автомобили. Продажбите на коли втора ръка с традиционни двигатели ще продължат.

Правителството обяви, че започва подготовката за забраната още сега. Ще се отделят допълнителни средства за изграждането на още станции за зареждане на електрически автомобили.

Ще се помогне и на индустрията в изграждането на заводи за батерии. Това е сред основните искания на британските автомобилни производители, за да могат по-бързо да преминат към електрическите модели. Въпреки това автомобилните производители са недоволни от скъсяването на срока и липсата на консултации с нейни представители.

Великобритания не е единствената държава с подобни планове. Франция иска да въведе сходна забрана от 2040 г. Норвегия, която е лидер на пазара на електрически автомобили в света, дори планира да въведе такава цел още от 2025 г., но първоначално тя няма да е свързана със забрана на традиционните двигатели.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.