Великобритания ще забрани традиционните двигатели през 2032 г.

Pinterest LinkedIn +

След като преди седмица Великобритания обяви, че ще забрани продажбите на нови автомобили с традиционни двигатели през 2035 г., сега правителството на страната отново промени срока. Той се съкращава с още три години и вече е 2032 г., съобщава "Bloomberg".

Транспортният министър Гранд Шапс коментира по "BBC Radio 5 Live", че премиерът Джонсън се е стремил да постигне промяната "най-късно до 2035 г.". Сега целта става още по-рано, за да може страната да изпълни по-голямата си стратегия и да достигне нулеви нетни емисии до средата на този век.

Идеята на стратегията е да мотивира не само производителите, но и купувачите. Правителството отчита, че през януари в страната са продадени рекордно много електрически и хибридни автомобили. Общият им брой е малък – над 13 000 хибрида и 4054 изцяло електрически коли.

Това все пак е добро начало, а правителството се надява, че постепенно продажбите ще набират инерция и ще стават все по-големи. Недоволни обаче ще са автомобилните производители, които вече предупредиха, че 2035 г. е твърде скоро, за да може да се направи плавен преход и да не се попречи на индустрията. Правителството обаче смята, че срокът е достатъчен и че ще мотивира компаниите да инвестират повече.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.