Валери Петров и магията на приказките

Pinterest LinkedIn +

Сещаме се за поне 5 причини да смятаме, че Валери Петров е истински вълшебник. Да, правилно сте се досетили - и петте са приказни.

Валери Петров е писател, който няма нужда от представяне. Негово дело е най-поетичният и вероятно най-предпочитан от читателите превод на пиесите и сонетите на Уилям Шекспир. Освен преводач, сценарист и поет той е и автор на множество произведения за деца. Най-известните сред тях са събрани в книгата "Пет приказки", заради която писателят е вписан в почетния списък на Международния съвет за детска книга.

Убедени сме, че във всяка домашна библиотека присъства поне едно издание на "Пет приказки", а също и че дори да не сте ги препрочитали скоро, помните добре техните герои. Подобно на повечето превърнали се в класика произведения за деца като "Мечо Пух", "Алиса" и "Малкият принц", в тях също можете да откриете не само прекрасен начин да споделите нещо с децата си, но и дълбок смисъл, който убягва на малките читатели.

Това, което вероятно не знаете, е, че част от тях се появяват първо в самостоятелни издания, а едва по-късно са събрани в една книга. Точно такъв е случаят с "Пук" и "Копче за сън", за които ще ви разкажем сега.

Помните ли Лили и Хрили? В една телефонна кабина близо до плажа едно любопитно малко момиченце на име Лили слуша приказка и избощо не се вълнува от това, че някой друг също иска да се обади. А приказката ще я отведе чак на морското дъно, където има всякакви необикновени същества – пеещи миди, октоподи, корали и разбира се, Хрили. Който изглежда много страшен, но може би само така изглежда.

Илюстрациите в "Пук!" са дело на Мила Янева-Табакова. А ако случайно сте пропуснали да гледате едноименния пълнометражен филм на Анри Кулев, определено си заслужава да му отделите време.

"Копче за сън" пък е особено подходяща за малчугани, които заспиват трудно. И не обичат да заспиват сами, точно като героя на приказката Оги. Той се страхува от един тъмен ъгъл в стаята си и затова настоява дядо му да го приспива. И за да му разкаже приказка, разбира се. Само че първо дядо му трябва да я измисли. Защото Оги не иска обикновена приказка, а такава за рибки. И после една за котка, но да е дълга и котката да се казва Мърла. А в ъгъла наистина се крие нещо, но то съвсем не е страшно.

Илюстрациите в "Копче за сън" са на Мария Налбантова. Колкото до историята на малкия Оги, тя се появавя първо като пиеса и от създаването си през 1978 година многократно е поставяна на сцена.

Великолепните илюстации, твърдите корици и разбира се, прекрасните стихове правят книжките чудесен избор за подарък. А най-лесният начин да се сдобиете с тях е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.