Валди Събев: Трябва да си земен и добър човек и да знаеш как да представяш музиката и себе си пред света

Pinterest LinkedIn +

Изключително успешният и високо признат извън България мултиинструменталист и композитор Валди Събев разкрива житейската си философия, отношението към професията си и начините, по които един артист може да печели от музиката си в интервю за Avtora.com.

Avtora.com: Музиката Ви може да бъде свалена безплатно от интернет – да разбираме ли, че по този начин заявявате подкрепата си за свободния достъп до интелектуална собственост?

Валди Събев: Да, аз съм изцяло за свободния достъп до интелектуалната собственост. Моята музика може да бъде закупена от всеки онлайн музикален магазин по света и същевременно я разпространявам безплатно за хората, които не могат да си позволят да платят за музика, но се нуждаят от елексир за душата, топлина и мотивация в сърцата.

.: Как тогава артистите, в частност музикантите, да монетизират творчеството си?

Валди Събев: Има много начини, чрез които може да се изкарва добър доход от оригинална музика. Лицензирането за озвучаване на филми, телевизионни програми, видеоигри и други проекти е един от най-добрите начини. Аз имам договор с няколко компании от Америка, които се грижат моята музика да бъде използвана за озвучаване на проекти.

National Geographic Channel, Red Bull Media House, Sony, CBS, iPhone са само някои от клиентите, които са избрали и използвали моята музика.

Аз съм YouTube партньор, което е още един прекрасен начин за изкарване на доходи. Партньорската програма на YouTube още не е позволена за България, но странно и много готино беше, когато те сами се свързаха с мен и ме поканиха да се присъединя към тях.

За тази програма е много важно редовно да качваш нов и интересен авторски материал на своя YouTube канал и той да бъде посещаван от много хора ежедневно. Аз съм много трудолюбив и всеки ден композирам, продуцирам и издавам по едно или две нови парчета, които качвам на моя канал заедно с интересни 3D анимации, които също сам сътворявам.

Освен че съм YouTube партньор, сключих и договор, който дава възможност на всички YouTube партньори по света да използват моята музика за озвучаване на свои проекти срещу заплащане. Музиката ми в момента е в базата с данни и музикалната библиотека на YouTube и Microsoft Live Movie Maker, което е много готино.

При мен е огромен плюс, че музиката ми е универсална и се слуша из цял свят. Аз не съм лимитиран в границите на България. Продажбите на албумите ми чрез iTunes в чужбина, най-вече в Америка, растат всеки месец.

Ако има желание, има и начин. Важното е да влагаш невероятно много труд, много упоритост, много вяра и търпение. Каквото посадиш, това и ще порасне. Трябва да си земен и добър човек и да знаеш как да общуваш с хората и как да представяш музиката и себе си пред света.    

.: Смятате ли, че щяхте да сте толкова позитивен спрямо всичко българско, ако не бяхте живял толкова дълго извън родината си?

Валди Събев: Aз съм позитивно настроен към живота като цяло, не само към българското. От много ранна възраст, около 8-годишен, се интересувам от философия и психология. Фактът, че прекарах дълго време в чужбина, допринесе за обогатяването на моята култура, но не това е причината за позитивното ми мислене.

Сам си изградих този мироглед чрез наблюдения над живота и хората и чрез преминаване през много лични трудности от ранна възраст. Имаше времена, когато бях в тъмнина и страдах, но в тъмното ще намериш светлината. За да стигнеш до рая, трябва първо да минеш през ада.

В трудните моменти човек има две опции - да се предаде и да обвинява външните обстоятелства, държавата, родителите си и хората за мизерията си или да събере сили и да превърне проблема във възможност за подобряване на характера и да се издигне смело над нещата. По този начин аз открих моята същност, което е ключът за щастие в живота. Намери себе си и винаги бъди себе си.   
.: Кажете ни нещо повече за работата си по филмови продукции – пълна свобода ли имате в творческия процес или получавате конкретни указания?

Валди Събев: Има две ситуации. В едната клиент се свързва с мен лично с предложение да композирам оригинална музика за проект. Ако съм съгласен с бюджета и проекта, които ми предлагат, захващам се за работа веднага и този процес ми е много приятен. Тук работя по желание на клиента, но за мен това не е проблем, защото мога да композирам и продуцирам всеки стил музика - от рок до класическа, електронна и дори поп.

Наскоро озвучих една супер готина анимационна реклама за фирма от Англия и беше много забавно, защото, освен че композирах музиката за проекта, също и създадох звуковите ефекти към движенията на различните визуални елементи. Уникално забавление.

В другата ситуация клиентите контактуват с мен лично или чрез някоя от компаниите, с които имам договор и които лицензират готова моя музика за техен проект.  

.: Музиката Ви е много подходяща за медитация, може би дори Ваши тракове са включени в подобни компилации? А вие самият медитирате ли?

Валди Събев: Редовно ме търсят експерти по йога и медитация, за да използват моята музика за техни семинари и проекти. Медитацията е прекрасно нещо и има много форми и техники. Разходка из парка или природата, дишането на чист планински въздух или гледането на специални визуализации с подходяща музика за мен са най-прекрасните начини за разпускане на съзнанието. Аз съм фен на всичко, което подкрепя спокойствието и щастието.

.:  Композитор сте на музиката към филми за изключителни човешки постижения - For Alan, The Greater Meaning of Water и Everest in a Day. Кое е най-голямото постижение в собствения Ви живот и влекат ли Ви екстремните преживявания?

Валди Събев: Най-голямото постижение в живота ми за мен е, че създадох едно прекрасно семейство с моята невероятна съпруга Надя Събева и наскоро родената ни дъщеричка Инес Събева. Аз много силно вярвам в семейните стойности и винаги съм мечтал да бъда най-прекрасният съпруг и най-готиният и добър татко.

Сега тази моя мечта е реалност. Семейството е най-важното нещо на света за мен и да се грижа с най-голяма и чиста любов за моята съпруга и за дъщеричката ми и да ги виждам щастливи и здрави ме дарява с неописуемо красиви чувства и мисли.

Не се замислям за постиженията в музикалната ми кариера, защото това храни егото и може да превърне човек в арогантна личност. Аз съм си дете по сърце и винаги искам да си остана такъв. Земен човек с усмивка на лицето и приятелски настроен към всички хора.

Винаги ми става неудобно, когато хора се обръщат към мен на "Вие" от уважение и им отговарям с "мило" или "братле" - просто защото така съм настроен към хората от всяка раса, класа или религия. Всички сме братя и сестри от огромното семейство, наречено Човечество.

.: Кои според Вас са групите и артистите, допринесли в най-голяма степен за развитието на музиката през XX в.?

Валди Събев: Pink Floyd, Depeche Mode и Radiohead според мен са най-великите групи и са огромно вдъхновение за мен. Тяхната музика няма граници и е безвременна. Звучи оригинална и свежа сега, както е била и преди много години. Това са гении, които ни пренасят в различни светове чрез нотите на тяхната музика. Просто са великолепни - истински артисти, които създават и оставят легенда след себе си.
.: А на
XXI в.? И бихте ли казал, че съвременната музика е също толкова смислена, носител на послания и плод на истинско вдъхновение и талант, колкото тази, създадена през миналия век?

Валди Събев: В днешно време останаха много малко истински музиканти и групи. Дори велики банди като Prodigy загубиха уважението ми и се превърнаха в комерсиални кукли. Те спряха да изразяват себе си и започнаха да създават това, което им диктуват масите и тенденциите. Единственo ми допадат Muse и Sigor Ros.

Почти всичко останало е продукт, създаден от екип с цел да хипнотизира масите и да рекламира продукти чрез тях. Във всеки нов клип се размахват марки на най-новите GSM-ми, возят се група пияници в скъпи коли с маркови дрехи, насочени към камерата. Те не са артисти, а кукли на рекламни агенции като зомбита без мозъци, заслепени от фалшивата светлина на пари и слава.

Говоря за нещата, които са постоянно по телевизията и радиото. Иначе има много добри ъндарграунд артисти. Иска ми се на тях да им се даде глас и светлина - на хора, които изразяват себе си, чисто вдъхновение и оригинални нови идеи за създаване на музика. С интересни и артистични видеоклипове, които да ни отнасят в други измерения.

Това е изкуството - да ти грабне мислите и чувствата за няколко безценни минути и да те отведе в света, създаден от въображението на твореца. След това да те върне в реалността с подсилен манталитет, зареден и мотивиран за доброто и истинското.

.: Има ли български артисти/групи, с които планирате да си сътрудничите? В какъв стил, различен от електрониката и чил-аут музиката в частност, имате желание да експериментирате?

Валди Събев: Аз никога не съм създавал музика с друг музикант и нямам такива планове. За мен изкуството ми е много лично и го приемам много насериозно. Когато композирам,  се опитвам да създам един свят от музикални ноти, в който цари мир, любов, щастие и вдъхновение.

Много съм внимателен с моите творби и прилагам скромните ми познания от философия и психология, за да отвлека вниманието на слушателя и да го прехвърля в Алфа състоянието на мозъка. Тези полезни Алфа вълни и честоти предизвикват дълбока релаксация и допринасят за развитието на въображението, концентрацията, ученето, спокойствието и поддържат едно цялостно усещане за щастие.

Стремя се музиката ми да е като елексир за човешкия разум. Поради тази причина аз работя винаги сам върху моите композиции и визуализации.

Сподели.