Apple представи iOS 7 – по-семпла, по-бърза и с редица нови функции (Видео)

Pinterest LinkedIn +

"Най-генералната промяна в iOS от представянето на iPhone до днес". Така изпълнителният директор на Apple Тим Кук, наследил поста малко преди смъртта на Стив Джобс, дефинира iOS 7 при представянето на следващата ревизия на операционната система, захранваща мобилните устройства на компанията от Купертино, на WWDC 2013. Ежегодната конференция на Apple се проведе на 10 юни 2013 г. в Moscone Center в Сан Франциско.

Както се и предполагаше на базата на разпространените предварително слухове, iOS 7 залага на качествено променен дизайн и редица нововъведения и подобрения, без обаче да "изгаря мостовете" зад себе си.

Ето и някои от ключовите аспекти на новата операционна система.

На първо място, тя ще има много по-опростен и изчистен графичен дизайн. Присъщият на предишните iOS генерации скевоморфизъм (графична имитация на дадена естествена текстура като дърво, метал и пр.) отстъпва място на едноцветните фонове, а иконите на приложенията и всички текстове стават напълно "плоски".

Safari за iOS 7 също има нов "външен вид", близък до този на Chrome за iOS, и се отличава с 3D табове и пълна интеграция на iCloud табове, като ограничението от 8 подпрозореца е премахнато, а размяната на местата им е възможна.

Друго съществено нововъведение в iOS 7 е т. нар. Control Center. Това е навигационна област, която може да бъде активирана от произволно приложение, давайки достъп до контрола върху функции като Wi-Fi връзка, яркост на дисплея и други често използвани инструменти.

От Apple обещават също подобрен мултитаскинг и интелигентна оптимизация на процесите, изпълняващи се на заден план (background processing). Системата ще отчита кои приложения се използват най-активно и на тази база ще повишава мултитаскинг функционалността на онези от тях, които са предпочитани от потребителя.

Така например ако дадено приложение изпрати push съобщение (като нотификациите от Facebook или за получена поща, да речем), операционната система ще осигури на това приложение повече CPU, за да може то да работи по-бързо и интуитивно.  

С цифрата 7 в iOS ще дебютира и OS X услугата AirDrop, позволяваща на потребителите на iOS да споделят помежду си файлове чрез peer-to-peer връзка. AirDrop ще бъде достъпна само за iOS устройства с най-новите wireless чипсетове, или, иначе казано, за собствениците на iPhone 5, iPad и iPad mini от четвърто поколение и най-новия iPod.

Изтеклата информация за iTunes Radio също отговаря на истината. Новата iOS услуга на Apple, обединяваща функционалността на Pandora и Last.fm, ще позволи на потребителите да слушат музика безплатно (освен ако не искат да се отърват от досадните реклами срещу абонамент), като iTunes Radio ще я сортира в плейлист по различни критерии и ще води статистика за всичко, което потребителят е прослушал на своето устройство през iTunes, Apple TV или самата система.

Премиерата на iOS 7 е планирана за есента на 2013 г.


Сподели.