В САЩ призовават за бойкот на "Аватар" заради расизъм и кражба на култура

Pinterest LinkedIn +

В САЩ призоват за бойкот на "Аватар" заради идеите за расизъм и културно присвояване във филма

Коренни жители на Съединените щати призоваха за бойкот на филма "Аватар: Природата на водата", съобщава "LA Times".

Художничката от народа навахо Юе Бегай, която е и съпредседател на "Indigenous Pride Los Angeles", обвини режисьора Джеймс Камерън в расизъм и в присвояване на култура. В своя Twitter тя написа, че според нея за създаването на жителите на Пандора - на'ви - Камерън е използвал елементи от културите на различни народи. Активистката добавя, че жителите на измислена планета са представени като положителни герои, но все пак съдбите им се решават от бели хорат.

Бегай също изразява недоволство от факта, че на'ви имат синя кожа, което само по себе си представлява расизъм. В допълнение критика според нея заслужава и фактът, че във филма няма нито един представител на индианските племена.

Сюжетът на "Аватар" е базиран на идеята за колонизация на извънземна планета от хора, които са изправени пред недостиг на ресурси на Земята. Вторият филм продължава да разказва историята на бившия пехотинец Джейк Съли (Сам Уортингтън) и Нейтири (Зоуи Салдана), които се борят за оцеляването на семейството си. Световната премиера на филма беше на 16 декември.

Въпреки призивите за бойкот "Аватар: Природата на водата" спечели 435 милиона долара в боксофиса през първия си уикенд.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.