В Бургас създадоха нова обогатена транспортна карта за гражданите и туристите в града

Pinterest LinkedIn +

Бързоразвиващият се морски град Бургас вече може да се похвали с нова транспортна карта за своите граждани и гости. Създадена от независимия дизайнер Иван Манолов в партньорство с Община Бургас и "Бургасбус", тя е част от цялостните усилия за модернизация и подобряване на градския транспорт в черноморския град през последните няколко години. Картата включва голяма част от георгафските ориентири на досега съществуващата бургаска транспортна схема и ги надгражда с добавянето на важни и разпознаваеми обекти за улесняване на жителите и гостите на града. Внесени са и други промени и подобрения с цел по-ефективно представяне на съдържащата се в нея информация, както и постигане на повече достъпност и разбираемост.

"Създадохме новата информационна карта, за да покажем, че чрез по-задълбочени промени в дизайна и в решенията може значително да се улесни животът на гражданите и туристите в един голям град. Радвам се, че проектът вече се приема позитивно и доближава Бургас до модерните тенденции в транспорта и градското развитие. Надявам се след въвеждането на картата да имаме възможността да работим по подобряване на разписанията и обозначението с табели по спирките за посока и автобусните линии, преминаващи от там" – споделя експертът Иван Манолов, който е създател на проекта.

В картата визуално е скъсено разстоянието между квартал "Меден рудник" и центъра, а централните квартали са уголемени, за да може всички линии и спирки да са лесни за проследяване. С ярки и контрастни цветове е акцентирано върху важността на бързата автобусна линия (Б1 и Б2), по която с голяма честота се движат автобуси от големите квартали до центъра на града. Основните транспортни връзки (като летището, авто и жп гари) са обозначени с допълнителна информация към тях. Спирките, от които може да се хване автобус за летището, са обозначени с допълнителна иконка и номера на автобуса.

Като допълнителни елементи са добавени централните пешеходни улици на Бургас, станциите за отдаване на колела под наем, както и други полезни места като музеи, паметници и големи магазини. Те, както и по-рядко използваните линии, водещи от и към предградията на града, са обозначени с нискоконтрастни цветове. По този начин в дизайна на новата транспортна карта на града е установена визуална йерархия, като е акцентирано на важните линии и елементи, а второстепенните присъстват ненатрапчиво.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.