Край Бургас откриха най-старото корабокрушение в света

Pinterest LinkedIn +

Гръцки търговски кораб, потънал преди повече от 2400 години, е открит на дъното край българския бряг на Черно море. Българо-английският екип, който изследва останките на 23-метровия плавателен съд, обяви находката си за най-старото известно корабокрушение в света, съобщава ВВС.

Изследователите са били изумени от факта, че корабът изглежда по същия начин като корабите, изрисувани по някои древногръцки керамични съдове. Освен това е невероятно, че рулят, пейките за гребците и дори съдържанието на съдовете в кораба изглежда са запазени непокътнати.

"Това е като някакъв друг свят. Когато дистанционно управляваната подводница се спусне през водния стълб и видите кораба, облян от светлина на дъното, толкова добре запазен, ви се струва, че сте се върнали във времето", коментира откритието Хелън Фар, член на експедицията, цитирана от ВВС.

Корабът е датиран към 400 г. преди Христа, а причината той да се съхрани толкова добре и толкова дълго време е, че водата в този район е аноксична, тоест свободна от кислород. Той се намира на дълбочина над 2000 метра и е недостъпен дори за съвременните водолази.

"Той е на сигурно място, няма вероятност да се повреди или да привлече недоброжелатели", допълва Фар.

Корабът е един от многото, кръстосващи между средиземноморските и гръцките колонии по крайбрежията на Черно море. Открит е на повече от 80 км от Бургас.

Екипът е използвал два подводни робота, за да нарисуват 3D изображения на кораба, които освен това са взели проба, чрез която корабът е бил датиран.

Изследователите смятат, че корабът много наподобява този, изобразен на известната древногръцка керамична "Ваза на сирените", която се съхранява в Британския музей. Самата тя е датирана към 480 г. преди Христа и изобразява момент от прочутия епос "Одисея". На нея е запечатан момента, в който Одисей е привързан към мачтата, когато корабът му минава покрай три митични морски нимфи, чиито песни привличали неудържимо моряците и причинявали смъртта им.

Към момента не е известно с какво е бил натоварен потъналия кораб. "Обикновено намираме амфори и можем да предположим откъде идват, но в случая все още не сме проучили това напълно".

В рамките на тригодишно проучване българо-английска академична експедиция е открила останки от 67 корабокрушения, включително на румънски търговски кораб и на казашки търговски кораб от 17-ти век.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.