Учени ще говорят за гравитация на алтернативно лятно парти

Pinterest LinkedIn +

През лятото календарът на столицата прелива от различни партита на открито, но рядко се срещат такива с научен елемент. Популярната научна организация Ratio и домакините от научния център "Музейко" създават летен прецедент с Ratio Rooftop Party, а темата на събитието ще бъде "Безтегловност". Гостите са добре дошли на 19 юли от 20:00 часа на покрива на "Музейко", където ще чуят повече за гравитацията на фона на приятна музика и с коктейл в ръка.

Повечето хора знаят, че гравитацията е отговорна за приливите и отливите, но не са наясно с най-интересните гравитационни феномени като гравитационните кладенци, например. Гравитацията влияе върху много факти от света около нас – колко големи и колко малки могат да бъдат живите организми, как работи мозъкът и колко бързо зарастват раните. Дори малка промяна в силата на гравитацията може да има сериозни последици и да ни пренесе в коренно различна реалност.

Тези и други тежки въпроси относно ролята на гравитацията ще обсъдят гостите на събитието. Всеки от тях е специалист в различна сфера и ще пречупи темата за гравитацията през своя собствена призма. Участници в дискусията ще бъдат Бойко Неов, докторант по паразитология в ИБЕИ-БАН, гл. ас. д-р Галин Гюлчев, преподавател по физика и математични методи на физиката в СУ "Св. Климент Охридски", д-р Калин Стайков, физик, който работи в областта на теоретичната и изчислителната астрофизика и гравитация, както и Петър Руевски – инженер, програмист и фен на физиката.

Освен разговори за нашата реална среда учените ще обсъдят и някои интересни космически сценарии. Как би изглеждал светът ни, ако гравитацията се промени внезапно? Ами ако масивен обект изведнъж навлезе в Слънчевата система? Как биха се развивали хората при нулева гравитация? Серия други въпроси също ще намерят място в разговора, а публиката ще има възможност да насочи дискусията директно по време на събитието.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.