Христина Илиева, която набира средства за обучение за двойните звезди: Изумена съм колко много българи са загрижени за науката

Pinterest LinkedIn +

Младата Христина Илиева, студентка по физика в трети курс в Дърамския университет във Великобритания, има нужда от нашата помощ. Необходими да ù средства за обучение в университета "Виланова" (Villanova University) през юни за 6 дни. Целта е да може да използва програма, наречена PHOEBE, или физика на затъмнително двойните звезди. Вижте и какво разказа самата тя.


Avtora.com: Здравей, Христина! Би ли се представила пред читателите на Avtora.com с няколко думи?

Христина Илиева: Здравейте! Накратко... ми се иска да се представям с "Аз съм един развиващ се астроном в началото на кариерата си" (технически към този момент съм физик, но се занимавам с астрономия от прекалено много време с прекалено много интерес, за да си сложа различен етикет), ала уви, пред мен има доста неизвестни и няма как да знам отсега дали кариерата ми ще е само астрономия. 

Иначе аз съм рисуващо и снимащо момиче от морски град, на което много му се обикаля по света и всичко иска да разбере и да научи.

Avtora.com: Разкажи ни повече за кампанията за набиране на средства, която пусна в мрежата преди няколко дни. Каква е целта ù?

Христина Илиева: В текстовете към кампанията (публикувах я за първи път тук: https://www.gofundme.com/phoebe-2-workshop) разказвам надълго и нашироко и ще ми е трудно да ви кажа нещо ново, но ще опитам. Целта е да събера достатъчно средства, така че да си покрия едноседмично обучение във Villanova University. Обикновено, когато учени ходят по такива събития, те имат някакъв тип спонсорство, но понеже аз съм само в трети курс (а не докторант, да речем) и това не е обучение, свързано с университета ми, моят факултет не поема разноските и се налага да се обръщам към други институции и хората в социалната мрежа. Колежът ми (различно нещо от факултета, това е един от 16-те колежа, местата, където студентите в моето студентско градче живеят за по година и към които после могат да се обръщат за помощ с битовизми по време на следването си) има щедри спонсори, които се съгласиха да ми покрият половината разноски. Така че крайната ми цел е да събера тази втора половина.

Avtora.com: Какво представлява това обучение и как то ще ти помогне?

Христина Илиева: Тук, за да бъда последователна за читателите, ще отговоря частично и на един от следващите въпроси, а именно "Какво трябва да знаем за двойните звезди и защо тяхното изучаване е важно?"

Първо трябва да отбележа, че като фундаментална наука астрономията невинаги има директен отговор на въпроса "Защо е важно това да го знаем?". Повечето астрономи просто искат да знаят, защото им е интересно. Аз смятам, че това е малко парченце от познанието ни за Вселената и не виждам нищо по-важно от това да я разбираме. В нея живеем все пак. Приложимост на много от познанията, които сме получили от астрофизиката, са се появили много по-късно от самите познания.
 
За да разберем еволюцията на двойните системи и физичните процеси, които се случват с тяхната материя, ни трябва начин да определим много техни параметри като температура на всеки от компонентите, размерите им, разстоянието между тях, и т.н. Информацията, с която разполагаме, обикновено е т.нар. "крива на блясъка" – когато една двойна звездна система е наклонена спрямо нас под подходящия ъгъл, двете звездички се закриват една друга и количеството светлина, което получаваме от тях, варира. Информация можем да получим и чрез спектри на тези обекти, като допълнение на това, което кривата на блясъка ни "казва" – много точна температура, например.

Съществуват няколко програми за моделиране на такива системи – подават им се данни от наблюдения и чрез определени алгоритми те определят какви са параметрите на система, която би "произвела" крива на блясъка, възможно най-сходна с тази на наблюдавания обект. С тези параметри може да се построят виртуални модели на системите. В по-интересните двойни звезди моделът помага да се определи позицията на студени петна по повърхността на звездите, както и по-ярки петна (например при контактните двойни звезди, материята би могла да е по-гореща и по-ярка около точката, през която звездите си обменят материя).

До този момент имам опит с една програма за моделиране на такива системи, Nightfall. По мои наблюдения PHOEBE е софтуер с повече възможности – определя по-голям брой параметри. Авторите на PHOEBE организират обучение върху новата версия на програмата, където ще ни покажат как да боравим с нея и как да се възползваме максимално от възможността да я комбинираме с други програми, както и със скриптове на езика Python (вярвам, че това ще е основно с цел автоматизиране на анализ на такива системи).

Ползите от това за мен са големи – считам, че по колкото повече начини човек може да си анализира данните, толкова по-добре е това за качеството на изводите, до които данните могат да доведат. Да мога да боравя с втора такава програма ще бъде за мен незаменим инструмент в бъдещи занимания с двойни системи. Освен това така ще получа допълнителен опит в програмирането на Python (тук някой програмист може да ми се посмее, че наричам това програмиране, но за мен като човек, когото 3 години са го учили на физика в университета, а не на код, няколко скрипта на Python все още са си голямо нещо).

Avtora.com: Колко средства ще бъдат необходими?

Христина ИлиеваСметката се правеше "на око" (със справки по тогавашните цени на билети за транспорт) в началото, когато започнах да събирам пари, и тогава цифрата беше 1200 британски паунда (или около 2700 лв.). Но понеже трябваше да получа посетителска виза (което беше процес, пълен с повече премеждия, отколкото можех да очаквам) и чак след това да търся самолетни билети, цените им се промениха и със сигурност нужната сума е по-голяма. Просто не смея да поискам повече, след като веднъж съм обявила определена цифра. 

Avtora.com: Вече отзовават ли се доста хора?

Христина ИлиеваДа! Аз съм изумена колко много хора всъщност обърнаха внимание на това ми начинание! Толкова много се радвам, че хората в България, дори и тези извън Академията, имат грижа за развитието на науката. Кофти ми е да си го призная, но не го очаквах изобщо. Има надежда!

Avtora.com: Откога датира интересът ти към науката и коя материя те вълнува най-силно?

Христина ИлиеваНе го харесвам този въпрос, защото отговорът ми не е много оригинален. От хлапе. Като се научих да чета, любимите ми неща за четене бяха детски енциклопедии. По някаква причина динозаврите и икономиката на Китай (доколкото беше добре обяснена в книжка за деца) не ми станаха страст, но астрофизиката и геологията ми бяха безкрайно интересни. В гимназията започнах да ходя по олимпиади по физика в 9-ти клас, по астрономия – в 10-ти. Просто открих, че това поле ми е най-лесно (може би защото ми беше най-интересно) и въпреки че се записах да уча физика, 3 години в университета пак се занимавах основно с астрофизика, доколкото другите ми предмети го позволяваха.

Няма само едно поле, което ми е интересно, знам само, че обичам да се занимавам със звезди и планети, в това число и Земята. По всяка вероятност, кое ще е полето, което ще ми се превърне в специализация, ще зависи от това в кое поле ще получа най-много обучение и практически опит.

Avtora.com: А с какво би искала да се занимаваш в бъдеще?

Христина ИлиеваЕ, пак въпрос, който не харесвам :D Накратко: не знам със сигурност. По-подробно...

Учи ми се и ми се танцува (да, знам, малко странна комбинация е). Искам да се занимавам с астрофизика, но сериозно обмислям и метеорологията като опция за магистратура. Каквото и да става, искам да съм сигурна, че ако някой ден поискам, ще мога да запиша докторантура по астрофизика. Конкретности по въпроса обаче все още не са ми се избистрили. Не е тривиално да си на 21 и да знаеш точно с какво ще се занимаваш след 5 или след 10 години. Познавайки се, аз вероятно още ще уча, надявам се като изследовател в престижен институт като този, в който тази година завършвам бакалавъра си.

Сподели.