Учени откриха любопитни зависимости при гените на гроздето

Pinterest LinkedIn +

Шардонето във вашата чаша идва от винено грозде, което носи удивителна генетична причудливост.

Учени от Калифорния изследвали последователността на нуклеотидните бази на геномите на сортовете "Шардоне" и "Каберне Совиньон", за да сравнят генетичното им сходство, и открили, че на някои гени липсва очакваният брой копия. Техните открития, публикувани наскоро в списание "Nature Plants", предложиха изненадващ поглед върху странната генетика на растенията.

"Всеки от нас наследява едно копие на гена си от майка си и едно от баща си. Човек би предположил, че гроздето наследява и две копия от всеки ген, като по едно идва от всеки от двамата родители. Въпреки това открихме, че има само едно копие, а не две, за 15% от гените в "Шардоне", а същото се отнася и за гроздето "Каберне Совиньон", казва в съобщение за пресата Брандън Гаут. 

Изследванията са полезни не само за винопроизводителите, но и илюстрират факта, че вкусът на плодовете и зеленчуците зависи до голяма степен от структурни вариации в геномите на растенията, които до момента не са изследвани. Гаут обяснява, че "дори между различните видове домати структурните вариации могат да доведат до различни хранителни стойности". По-нататъшните изследвания също могат да доведат до по-ефективно развъждане на растения.

"Тези генетични различия вероятно допринасят за много от разликите във вкуса между вина, произведени от различни сортове грозде", казва Дариус Канто, другият изследовател в проучването.

Една от най-драстичните разлики и най-важна за винопроизводството е в броя на гените, които съдържа всяко грозде и от които зависи цветът на плода. Гроздето от сорт "Шардоне" и "Каберне Совиньон" е съставено от около 37 000 гена. Оказва се, че в много от случаите червеното грозде се е видоизменило в бяло.
Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.