Учени от ЦЕРН и от Лондонския университет говорят за видимата и невидимата реалност на "Ratio"

Pinterest LinkedIn +

Реалните неща, които не виждаме, и нереалните неща, които си мислим, че виждаме – това ще бъде фокусът на предстоящото осмо издание на форума за популярна наука "Ratio". Той ще се състои на 5 ноември в "Sofia Event Center" и ще срещне българската публика с лектори от CERN и "Goldsmiths", Лондонски университет.

Целта на "Ratio" е да говори за наука на разбираем език, затова и презентаторите на събитието имат дългогодишен опит – не само като изследователи или университетски преподаватели, но и в представянето на популярна наука.

Последното издание на "Ratio" през юни събра над 600 гости, а този път организаторите очакват по-сериозен интерес заради още по-разнообразната програма.

Водещо ще бъде представянето на д-р Стивън Голдфарб от CERN за тъмната Вселена. Д-р Голдфарб работи по експеримента ATLAS на CERN. Участвал е в експеримента L3 на Големия адронен ускорител, с който са определени трите семейства елементарни частици във Вселената. Презентирал е и на множество TEDx събития. Темата на д-р Голдфарб е със заглавие "Липсващи части" и ще се фокусира върху тъмната материя и тъмната енергия – върху онези 95% от Вселената, които все още не познаваме и които е трудно дори да си представим.

Проф. Кристофър Френч ще се представи феномени, които само си мислим, че усещаме. Неговата презентация "Психология на призраците" хвърля повече светлина върху психологическите фактори зад срещите с паранормалното – от прости измами през грешно тълкуване на природни феномени до еволюционната предразположеност да виждаме лица там, където тях ги няма.

Проф. Френч е британски психолог и скептик, специализирал се в психологията на паранормални вярвания и аномални изживявания. Завежда отдела за изследвания "Аномална психология" в Департамента по психология към "Goldsmiths", Лондонски университет. Той е автор за "Guardian" и бивш главен редактор на списание "The Skeptic".

Освен проф. Френч и д-р Голдфарб на "Ratio" ще присъстват още двама международни лектори, които ще обогатят програмата с други научни теми. 

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.