От човешкия произход до ваксини и призраци − есенното издание на Ratio

Pinterest LinkedIn +

Много и различни теми засегна есенното издание на форума за наука Ratio, което се проведе тази неделя в столицата. По време на събитието стотици хора имаха възможността да чуят лекциите на изтъкнати чуждестранни и български специалисти по теми, вариращи от човешкия произход до важността от ваксинирането.

Първото изложение бе на д-р Стивън Голдфарб, който се занимава с физика на елементарните частици и работи по експеримента ATLAS в CERN. Неговата тема беше "Липсващите части: Големият адронен ускорител и тъмната Вселена". Голдфарб засегна редица аспекти на астрономията и говори пред публиката за човешката природа, възникването на Вселената, изследването ù, неразкритите все още загадки и естеството на тъмната материя.

Удриволф Пика пък представи работата на Европейската комисия по сателитната програма за наблюдение "Коперник" и как тя съблюдава различни процеси на Земята и се грижи за сигурността и защитата от бедствия, като в същото време осъществява научно-изследователкска дейност в Космоса.

Проф. Кристофър Френч, британски психолог и скептик, специализирал се в психологията на паранормални вярвания и аномални изживявания, изнесе лекция на тема "Психология на призраците". Той обясни взаимовръзката между личните доклади за среща с паранормалното и "игрите" на мозъка. Експертът представи множество фактори, които имат връзка в "спомените" ни за подобни изживявания и даде пример за това как мозъчните функции често могат да ни подведат във вярата, че сме видели призрак.

Безспорно най-горещата точка в рамките на събитието беше дискусията "Ситуацията с ваксинацията". Учените говориха за задължителните ваксини, коментираха дали те крият потенциални рискове от медицинска гледна точка и погледнаха въпроса за ваксинацията на деца от етична и законова страна. В дискусията участваха гости от "The European Skeptics Podcast" – Йелена Левин и Понтус Бокман.

Целта на "Ratio" е да говори за наука на разбираем език, затова и презентаторите на събитието имат дългогодишен опит – не само като изследователи или университетски преподаватели, но и в представянето на популярна наука. Следващото издание ще се проведе през юни 2018 г.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.