"Тупти, сърце" не е това, което очаквате

Pinterest LinkedIn +

Първата асоциация при такова заглавие вероятно е за любовна история, но всъщност ви очаква книга, която дори не е роман. Нейният автор Йоханес Хинрих фон Борстел е млад и изключително успешен учен, а "Тупти, сърце" е световен бестселър, преведен на повече от 20 езика.

Замислете се какво знаете за сърцето си? Един от най-важните органи в тялото (в този конкретен случай ще се ограничим до човешкото тяло), сърцето работи неуморно. Дали знаем как да се грижим за него? И дали изобщо се замисляме, че то има нужда от грижа, за да продължава да изпълнява своята, без всякакво преувеличение, жизненоважна задача.

Отговорите на тези и още много любопитни въпроси, свързани със сърдечната дейност, са събрани в книгата на Йоханес Хинрих фон Борстел. Тридесетгодишен и запленен от медицината още от гимназист, той защитава дисертация в областта на молекулярната кардиология, а през 2013 година печели първа награда в западногерманското издание на "Science Slam" – състезание, чиято цел е популярно излагане на научни идеи.

Смятаме, че определения като гениален трябва да се употребяват внимателно, но в този случай едва ли има по-подходящо. С прекрасно чувство за хумор и на изключително достъпен език младият учен разказва как е устроено сърцето и какво бихме могли да направим ние за него, за да му се отплатим за онова, което то прави за нас.

Не очаквайте наръчник от типа "5 лесни стъпки за здраво сърце", защото "Тупти, сърце" е от онези научно-популярни книги, които, макар да се четат леко и да са страшно увлекателни, много държат именно на своята научна страна.

За да ни помогне да разберем устройството и функционирането на този орган, Йоханес Хинрих фон Борстел започва с неговото развитие. Сърцето на ембриона преминава през няколко етапа на развитие и както шеговито го описва авторът, към края изглежда така: "отвън опаковано с мускули, а отвътре - кухо (така че някак си прилича на един бивш губернатор на Калифорния)".

Йоханес Хинрих фон Борстел прави един нестандартен и изненадващо удачен паралел между етапите, през които минава човешкото сърце, и развитието на действието в театралната трагедия. И дава няколко особено полезни съвета, целящи да ни помогнат да отложим финала. Иначе казано – насочва ни към предпазните мерки, които бихме могли да вземем, за да удължим живота на своя най-ценен орган, тоест – своя собствен живот.

Не, няма да ви убеждаваме, че трябва да се разделите завинаги с пържолите и пърженото, макар че това не би ви навредило. Съвсем в духа на книгата, авторът ù залага на нестандартни предложения като смехова йога и клипове със смеещи се бебета в YouTube.

Освен че ще обогати познанията ви и ще ви разсмее, "Тупти, сърце" развенчава някои митове, свързани със сърцето и неговата дейност, разглежда връзката между ежедневни дейности като храненето и работата на сърцето. Ще научите също така как се отразяват спортът и сексът на сърдечно-съдовата ни система и какво се случва при "разбито от любов сърце".

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.