Trine 2

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Пъзел, екшън, приключение Година: 2011 Разработва: Frozenbyte Издава: Atlus Платформа: Mobile | Xbox 360 | PS3 | PC |

Някога, преди много години, в зората на гейминга, игрите имаха една основна цел и предназначение - да забавляват.

По това време бюджетите за разработка бяха равни на джобните пари на гейм дизайнерите, помещенията, в които течеше работният процес, обикновено включваха гаража и бараката за инструменти на някой от членовете на екипа, а разпространението се извършваше изцяло на доброволни начала, като всеки плащаше за крайния продукт толкова, колкото сметнеше за справедливо.

Бяха златни години! Игрите бяха находчиви, развлекателни, весели и оригинални, а геймърите и дизайнерите - една идея по-невинни и некомерсиални.

Днес... днес геймингът е голям бизнес. Сериозен. Облечен в строги корпоративни дрехи, той борави с термини като "пазарна възвръщаемост", "капиталов ливъридж" и "норма на печалбата".

Иначе казано - днес повечето игри са впечатляващи, но малко скучни. Подплатени с многомилионни бюджети, но някак по-зрели, а респективно и по-малко развлекателни, изгубили детинската си наивност, по-малко шарени и несериозни.

За щастие, освен "Големият видео гейминг" (ТМ), в наши дни съществува и още едно измерение на електронните развлечения - средите на така наречения инди гейминг. Един прекрасен нов свят, населен с творенията на малки независими студиа за разработка, условията в които твърде много се доближават до тези от "едно време".

Освободени от условностите на строгото бизнес планиране, тези студиа създават игри от "стария вид" - веселяшки, шантави, красиви, развлекателни и най-вече - адски забавни.

Едно такова е и Frozenbyte - финландско студио с обща численост на персонала едва 20 души (за сравнение, Ubisoft, които са мултинационална корпорация, имат повече от 6700 служители).

През 2009 година Frozenbyte създадоха една малка и симпатична игра, която в основата си представляваше опит за възраждане на един позабравен жанр - така наречените side scroller jump'n'run приключения.

Терминът е малко сложен и труден за обяснение, но всеки който е виждал (и играл) гейм класики като Karateka, Contra или оригиналния Prince of Persia, веднага ще се досети за какво иде реч.

Игрите от този тип предхождаха навлизането на третото измерение в света на гейминга и при тях случващото се на екрана ставаше в класическо 2D, като "декорът", на чийто фон се развива действието, се движеше настрани (обикновено отляво надясно). Отттам и наименованието side scroller (със странично превъртане).

В случая с Frozenbyte - играта, за която иде реч, се наричаше Trine и в нея тримата главни герои - магьосник, рицар и крадла, бяха обединени в едно от мистериозен артефакт, известен като (да, досещате се) - Trine!

Всеки от персонажите си имаше свои собствени уникални умения - рицарят беше добър в битките, магьосникът можеше да манипулира предмети с помощта на телекинеза и да създава физически обекти, а крадлата разполагаше с лък и специална кука за захващане по дървени повърхности.

Всяко от нивата в играта беше нещо като мини пъзел, който трябваше да бъде преминат, като се използват различни комбинации от уменията на тримата герои, между които играчът можеше да превключва свободно по всяко време.

Trine беше шарена, весела, забавна и дяволски увлекателна, каквато между впрочем би следвало да бъде всяка една видео игра. Пожъна завиден успех и се продаде в повече от 400 000 копия, което за заглавие с подобен скромен бюджет си беше буквално главозамайващо.

Логично, подобен резултат мотивира Frozenbyte да създадат продължение и в самия край на 2011 година то стана факт. Trine 2 е още по-шарена, увлекателна и готина, макар и поизгубила малко от чара на оригинала.

В част 2, тайнственият Trine се появява отново, увличайки тримата герои в поредно приключение, което този път включва омагьосана гора, завладян от грозни гоблини замък и заледени планински пещери за десерт.

Декорите в играта отново са ослепително красиви - нарисувани с много вкус, въображение и внимание към детайла.

В основата си, геймплейната формула си остава същата - трима персонажи с уникални умения, които трябва да комбинирате по определен начин, за да преминете нивото.

Възможностите за експерименти са още повече този път - нещо, за което до голяма степен допринася и леката модификация на системата за развитие на тримата герои.

Подобно на предната част, и в Trine 2 ще събирате сферички и колби с опит, които после ще можете да инвестирате в точки, подобряващи уменията на персонажите.

Интересна новост в Trine 2 е, че тук по всяко време ще можете да нулирате вече направеното разпределение и да разхвърляте натрупаните точки по нова схема. Това ви дава опцията за по-гъвкаво решаване на пъзелите, за които винаги има повече от един изход.

За сметка на това, от играта са премахнати различните магически предмети, които героите намираха по нивата - сега те са заместени директно от отключването на нови умения.

Пъзелите са още по-находчиви и изобретателни и гарантирано ще ви забавляват достатъчно много часове наред, докато си блъскате главата над всяко ново предизвикателство.

Фантазията на пичовете от Frozenbyte е сякаш неизчерпаема и много често на старта на ново ниво ще си казвате "Аааа, това вече знам как се минава", но секунди по-късно ще откривате с изненада, че въпреки привидните външни прилики, хитрите финландци са измислили съвършено нов начин да ви затруднят и да ви мотивират да помислите повечко.

Симпатична добавка е и новият кооперативен режим за игра, който позволява трима участници да контролират по един от персонажите и, повярвайте ни, в такива случаи купонът е пълен!

На финала - за Trine 2 може да се каже и много, и малко, но ако трябва да съберем впечатленията си в едно изречение, то би звучало по следния начин: това е игра от старата школа - от едни по-забавни, невинни и оригинални времена. Изиграйте я задължително, няма да съжалявате и за секунда!


Сподели.