Tri O Five: Звукът еволюира

Pinterest LinkedIn +

Един разговор с Николай Данев a.k.a. Mr. Brown Sugar, Антони Рикев a.k.a. WahTony и DJ Marten, или по-голямата част от групата Tri O Five, в чил аут стаичката на Music Clinic Records.

.: Когато човек реши да бъде музикант, да дари по-голямата част и дори цялото си време на музиката, е обречен. Каквото и да прави след това в живота си, остава музикант. Как се взима това решение и спомняте ли си момента, в който си казахте "ОК, това е моето нещо"?

WahTony: Защо "обречен", какво означава "обречен"?

Mr. Brown Sugar: Думата е "отдаден", защото решаваш да се отдадеш на това нещо.

WahTony: При всеки идва в различно време. Някои осъзнават доста по-рано, че това е мисията им и че за това са създадени, други - по-късно. Лично аз взех това решение на 8-9-годишна възраст, което е и плюс за мен. Някои така се раждат, но те просто растат с това съзнание. Много е важна средата, в която израстваш.

DJ Marten: Аз бях на 13 години. Не осъзнавах какво е, но много ми харесваше да се интересувам от музика. Слушах много класации, слушах по нощите различни радиа и ги записвах на касетки.

Натискаш червеното копче Rec и Play и чакаш. Записвах рекламите. Това беше пиратството на ранните 90-те години. Тогава не беше наказуемо. След един период от време осъзнах, че това мое хоби музиката е нещо, с което искам да се занимавам.

Първото нещо, което исках да бъда, е радиоводещ - да говоря на хората за музиката, да им разказвам за нея, кое откъде идва и защо. Това ме интересува много - историята на музиката. Изслушал съм тонове неща и обичам, когато слушам нещо, да знам точно какво е - как се е случило и защо се е случило по този начин, откъде идва.

Запаметявам всичко, може би това е по някакъв начин моята дарба, ако може да се нарече дарба изобщо. Тогава беше моето хоби. Исках да съм радиоводещ. Правех класации всяка седмица. Собствени класации, които никъде не се излъчваха, показвах ги на приятели.

Още си пазя тетрадките от 1992 г. В края на 90-те имах щастието да стана DJ. Две години след това - телевизионен водещ, а впоследствие - радиоводещ.

Много съм щастлив, че имах възможността да изпълня детската си мечта. Смятам да продължавам да доказвам, поне на себе си, че е имало смисъл от цялата тази работа.  

.: Спомням си 2009-та, лятото имах супер гадна работа, с която трябваше да изкарам пари за Spirit of Burgas. След концерта на Faith No More обаче нямаше и следа от строителни материали и имена на инструменти в главата ми. Какъв е опитът ви с гадни работни места?

WahTony: Аз лично нямам никакъв опит.

Mr. Brown Sugar: Аз съм работил в магазин. Продавах перални, хладилници, но по-скоро това ме научи на самодисциплина. Ходиш на работа и трябва да спазваш правила, защото там е като в казармата.

WahTony: Казармата също е едно огромно училище за хората, които са били там.

.: Правите ли промени в песните, когато свирите на фестивал и когато свирите в клуб? 

WahTony: Малко хора разглеждат по този начин музиката. Определено ние се стараем във всеки лайв, независимо дали е на фестивал или в клуб, да има различен аранжимент и различен подход, защото все пак хората очакват тя да бъде качествена.

Често се случва на фестивали с нас на сцената да има много гост-музиканти, което разширява цялата гама от звук. Разликата в аранжиментите, когато свирят повече хора заедно, за мен е задължителна. Много хора в България не го практикуват. Ние може да си го позволим, защото сами работим върху аранжимента и музиката. За нас е позитивно предизвикателство.

Реално това правят всички добри артисти. Наблюдаваме и тенденция да се правят DJ сетове от артистите и певците, които идват в България. Обикновено на сцената с тях има 12-15 музиканти. Сцената и публиката го изисква. Не може някой хедлайнер да излезе с една акустична китара пред 5 000 човека. Някак си, ще е много нелепо.

.: Tri O Five е с нов състав. Означава ли това и ново звучене?

WahTony: Естествено, че има ново звучене.

DJ Marten: То еволюира и става все по-добро и намерено, ако може така да се каже. Вече знаем какво се случва, какво правим и къде искаме да стигнем.

WahTony: Позитивното е, че това е нова енергия, която е нужна на всички артисти и музиканти. С нея има и нов прилив на идеи, на разчупване на музиката, а дори и на визията.

Мисля, че за нас това е перфектният вариант. DJ Marten и Прея - това са хората, които най-добре се връзват с нашата естетика за музиката.

DJ Marten: Като цяло идеята на групата, освен да се забавляваме и да правим страхотно музиката, е тя да бъде качествена. Нека да не я наричаме хубава, защото това е относително. Всеки разбира под хубава музика различно нещо.

Това е качествена музика, която бива оценявана не само у нас, но и навън от хора, с които работим заедно, с желание за бъдещи колаборации. Чужди продуценти, с които сме в контакт. Хора, които се кефят и виждат, че в България има неща, които могат да се котират успешно навън.

Примерно, нашият приятел KiNK (Страхил Велчев) разцепва и е уважаван в световен мащаб за това, което прави. То е изключително оригинално и много яко.

WahTony: Абсолютно.

DJ Marten: Ние искаме да предоставяме на хората качествена музика. Без да има етикет "За България е добре".

WahTony: В крайна сметка, разчупването на рамките, на мирогледа и това, че гледаме по-глобално на нещата, ни помага в осъществяването на целите, които сме си поставили. Това влияе и на качеството на звука.

DJ Marten: Ние сме част от един цял свят и това е много важно. Не сме само в България. Музиката е изкуство преди всичко. Въпреки че се е превърнала в бизнес, тя си остава изкуство. Важно е с нея да се занимават хора с идеи, хора, които са по-отворени.

Готино е всеки един музикант да изхожда от това разбиране, за да се получават по-добри продукти. Четох нещо много страхотно преди известно време, че "музиката е начинът, по който звучат чувствата". Ако слушаш кофти музиката, значи и чувствата са ти такива.

.: Какво да очакваме на 10 май 2014 г. в Sofia Live Club?

WahTony: Едно яко парти може да се очаква, нека хората забравят предразсъдъците си и да се забавляват. Нещо, което хората скоро не са виждали. 

DJ Marten: Много фънк, много соул.

.: Заедно с DJ Marten създадохте Music Clinic Records. Това не прави ли присъединяването му към групата естествено?

WahTony: Той е от хората, близки до изкуството и до начина, по който ние възприемаме музиката. Те са близки и до лейбъла. Music Clinic Records е едно креативно студио, което, малко или много, генерира култура.

Основната цел на лейбъла е да покаже качеството и истинския смисъл на културата, която излиза от нашата държава. Не е нещо, което може да наречем индустрия. Всичко е една чиста идея, една чиста цел.

DJ Marten: Емоция и желание да правим музика.

WahTony: Всичко е изградено от чистата енергия и позитивната мисъл към музиката.

.: Прея е певицата в новия сингъл на групата. Как се срещнахте с нея?

WahTony: Ние се кефим много на Прея, още преди година-две. Бяхме я забелязали в един формат и видяхме, че е от нашата кръвна група.

Обстоятелствата се случиха така, че закъсняхме малко със запознанството. Изобщо с това да й предложим да работим заедно. Независимо дали с Tri O Five или не.

Просто настъпи такъв момент групата да се промени и тя просто бе единственият вариант. Малко след телевизионния формат, в който тя участваше, взехме това решение.

.: Кои са албумите, които очаквате?

DJ Marten: Тези, които заслужават "Грами".

WahTony: Аз чакам D’Angelo, въпреки че е много спорно кога ще излезе.

DJ Marten: Аз също чакам D’Angelo и новия Maxwell. Ние слушаме страшно много музика и може би в тоя колектив основната задача е моя - да преслушам огромно количество информация и да я пресявам. Досега не съм имал пропуск.


Сподели.