"Toyota" заделя $100 млн. за инвестиции в изкуствен интелект

Pinterest LinkedIn +

Изкуственият интелект и дигиталните технологии са неизбежна част от бъдещето на автомобилите и транспорта като цяло. В "Toyota" знаят това и не искат да пропускат момента. Затова компанията е заделила още $100 млн. за инвестиции в тази посока, съобщава "Automotive News Europe".

Парите ще идват през "Toyota AI Ventures", част от "Toyota Research Institute". Това са вторите $100 млн. за този тип инвестиции, през юли 2017 г. компанията обяви началото на първата вълна.

"Виждаме огромен брой възможности, особено с развитието на транспортния сектор. Искаме да сме сигурни, че имаме сух барут за още чудесни стартъпи", казва Джим Адлър, директор на "Toyota AI Ventures".

Компанията ще търси интересни разработки на изкуствен интелект, проекти за автоматизация и роботика. Тя ще предпочита фирми с утвърден бизнес план и стъпили в реалността.

Адлър и екипът му вече са прегледали над 1500 компании, но са инвестирали само в 19 от тях. "Вече виждаме по-зрели предприемачи. Все по-често попадаме на хора, които вече са имали по две-три компании, взели са нова технология, съчетали са я с иновативен бизнес модел и започват да отчитат резултати. От инвеститорска гледна точка това е много атрактивно", допълва той.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.