Toyota Supra се завръща с двигател от BMW

Pinterest LinkedIn +

След години очакване новото поколение на Toyota Supra най-сетне е факт. Компанията представи обновения модел по време на автосалона в Детройт.

Официалното име на модела е Toyota GR Supra. Това е първият автомобил, който е разработен от спортната дивизия на Toyota – GR. Целта е той да постави началото на цяла гама коли, които са били докоснати от GR.

Новата Supra прави и друга важна стъпка – тя е първата кола от партньорството на Toyota с BMW. Supra използва 3-литровия 6-цилиндров двигател на BMW, на който разчита и Z4. Част от електрониката, включително системата iDrive, също се използва от Supra, както и 8-степенният автоматик.

Въпреки това от "Toyota" са категорични, че автомобилът е коренно различен от Z4. Дизайнът и шасито са дело на GR, което дава изцяло друго усещане на колата. Въпреки че двигателят е с малко по-малко конски сили от версията му в Z4 (335 к.с. и 500 Nm), това е доста над първоначалните изисквания на "Toyota" и е достатъчно да изстреля Supra от 0 до 100 км/ч за 4,3 секунди. Максималната скорост е ограничена на 250 км/ч.

Supra стартира с ограничена серия от 900 коли за Европа и 1500 за САЩ. Това е специална стартова серия, която ще има повече оборудване. Supra ще се предлага  след това с две нива на оборудване – Active и Premium, като в Premium има повече екстри в интериора, но мощността, шасито и повечето функции, включително LED фаровете, спортните джанти и др., са същите и при двете нива. Поръчките вече започват, а първите доставки се очакват в Европа в края на лятото на тази година.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.