"Toyota" и "Uber" ще разработват автономни коли заедно

Pinterest LinkedIn +

"Toyota" ще инвестира 500 млн. долара в "Uber", за да помогне на компанията да разработва автономни автомобили, съобщава "Ройтерс". Освен това двете фирми ще си помагат в работата със съвместни платформи и разработки.

Целта на "Toyota" е да ускори развитието си и да увеличи присъствието си в сегмента. "Uber" също има нужда от подобни действия, защото след като неин тестов автомобил уби човек по-рано тази година, компанията значително намали мащаба на разработката си.

Инвестицията оценява "Uber" на 72 млрд. долара. "Uber" ще използва и технологията Guardian на "Toyota", която предлага допълнителни автономни функции за защита като спазване на лентата на движение и подобни. Системата ще се предлага в минивановете Toyota Sienna, които пък ще са част от мрежата автомобили на "Uber" от 2021 г.

"Toyota" запазва и плановете си за своя услуга с автономни автомобили, както и предлагане на лицензи на трети лица за технологията си. Очаква се, че около 2020 г. компанията ще започне активни тестове на собствени изцяло електрически и автономни автомобили.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.