Toyota отново е най-скъпият автомобилен бранд в света

Pinterest LinkedIn +

За шеста поредна година "Toyota" запази позицията си като най-скъпия автомобилен бранд в света. Това показват данните на анализаторската компания "Kantar", която публикува своята класация за стоте най-ценни бранда като цяло, цитирани от "Automotive News".

"Toyota" е увеличила стойността на бранда си с 5% до почти 30 млрд. долара. С това компанията записва рекорд, като е била начело на автомобилната класация в 11 от 13-те години на съществуването на списъка. "Toyota" не е била първа само през 2010 г. и 2012 г., когато е на второ място.

Тази година на второ място застава "Mercedes-Benz". Компанията за пръв път изпреварва BMW и увеличава стойността на бранда си с 9% до 25,7 млрд. долара. BMW увеличава стойността си с 4% до 25,6 млрд. долара. От "Kantar" казват, че от гледна точка на "здраве" на бранда BMW е на първо място. След двугодишно отсъствие заради дизеловия скандал "Volkswagen" също се завръща в топ 10 със стойност на бранда около 6 млрд. долара.

Най-голям е ръстът на "Tesla". Компанията е увеличила стойността на бранда си с близо 60% и той вече струва 9,4 млрд. долара, като запазва осмо място. На седмо е "Audi" с 9,6 млрд. долара стойност на бранда. В топ 10 на автомобилните производители попадат съответно от 4-то място надолу "Ford", "Honda", "Nissan", "Audi", "Tesla", "Maurti Suzuki", "Volkswagen".

Последните 4 обаче не попадат в топ 100 на най-скъпите световни брандове. В това отношение отново е "Toyota", която е 36-та в общата класация на всички брандове. "Mercedes" е на 46-то, а BMW – на 47-мо място.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.