Колите на Toyota ще си "говорят" чрез нова система за защита от катастрофи

Pinterest LinkedIn +

Toyota е на път да започне да прилага нова технология, която има потенциал да предотврати хиляди катастрофи всяка година, съобщава "Autoblog". Компанията е в процес на одобрение на системата си в САЩ, като иска да започне да я прилага от 2021 г.

Технологията предвижда комуникация между колите на късо разстояние. Това ще се случва чрез 5,9GHz честота, която е дадена на автомобилните производители в САЩ още през 1999 г. От тогава обаче почти не се използва, като има призиви честотата да се даде за други цели.

Автомобилните производители обаче започват да търсят приложения и технологията на Toyota вече се използва в около 100 000 автомобила в Япония от 2015 г. насам.

"Говорещите" коли изпращат информация на останалите превозни средства около тях в радиус от около 300 метра. Данните съдържат тяхното местоположение, посока на движение и скорост. Данните се изпращат по 10 пъти в секунда и се изгражда мрежа, в която автомобилите могат да предвиждат потенциални инциденти например на кръстовище.

Изчисленията на американските власти, които обмислят да направят подобна технология задължителна за всички нови автомобили, са, че подобен модул ще струва между 135 и 300 долара. Тя обаче може да предотврати до 600 000 катастрофи годишно, което ще намали разходите със 71 млрд. долара.
Сподели.