Toyota представи проект за автономни електрически превозни средства за доставки и транспорт

Pinterest LinkedIn +

Концепцията e-Palette на практика представлява "кутии" на колела, които ще могат да се използват за най-различни услуги.

Toyota представи нова концепция за електрически автономни превозни средства, съобщава "Autoblog". Тя се казва e-Palette и беше представена по време на изложението CES 2018 в Лас Вегас.

e-Palette все още е само концепция, а от Toyota планират да започнат тестове с нея след 2020 г. Тя ще има три основни версии − малък автобус, голям автобус или камион и малък робот за доставки на малки поръчки.

Toyota вече има и партньорства с компании като Didi Chuxing, Pizza Hut, Mazda и Uber, които имат интерес към новите превозни средства. Те ще могат да се използват за автономни доставки на стоки и поръчки, както и за автономен градски транспорт.

Компанията е заделила 1 млрд. долара само до 2020 г. за инвестиции в разработката на автономни превозни средства и изкуствен интелект за тях, а първите подобни превозни средства ще бъдат тествани около 2020 г. по пътища и магистрали в САЩ и няколко други държави по света.

Голямото превозно средство ще може да се ползва във версии като автобус и камион за големи поръчки, по-малкият бус ще превозва хора на къси разстояния, а малкият робот ще може да се движи по тротоарите. Това обаче може да се промени, защото наскоро Сан Франциско например забрани роботи да се движат по тротоарите.

Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.