The Wolverine, или как трябваше да продължи Fox след X-Men: The Last Stand

Pinterest LinkedIn +

Когато стане въпрос за комерсиален успех сред комиксовите филмови адаптации, Iron Man (Железният човек) или The Avengers (Отмъстителите), водени от Тони Старк, определено получават най-голямото парче от лъвския пай.

Интересното обаче е, че съществуването на филм като The Avengers щеше да бъде под въпрос, ако през 2000 г. един от най-големите нърдове в режисьорската гилдия – Брайън Сингър (Bryan Singer) – не беше предефинирал понятието за кино индустрия с филма X-Men (Х-Мен).

Много супергерои имат милиони фенове, но именно мутантите X-Men са най-издръжливата и известна комикс поредица, продължаваща да излиза и до днес.

Когато се появи на екран преди малко повече от десет години, първият филм от трилогията на Сингър представи голяма част от екипа на Професор Х, като в това число бяха, естествено, Джийн Грей, Скот Съмърс (Cyclops), Ороро Монро (Ororo Monroe) и др.

Най-отличаващ се сред тях, съвсем очаквано, беше Логан, по-известен в комикс средите като Wolverine. Дали заради противоречивия характер на героя или заради страхотното превъплъщение на Хю Джакмън (Hugh Jackman) Върколак стана най-известното име сред Х-Men.

През 2009 г. персонажът беше първият от групата, който получи свой самостоятелен филм, но лентата беше обречена на провал заради слаб сценарий – предизвикателство, което The Wolverine трябваше да преодолее без много замисляне през 2013 г.

По отношение на изпълнението новата част от X-Men франчайза определено се справя много по-добре като един филм за Логан, фокусиращ се главно върху него, а не както X-Men: Origins – Wolverine (Х-Мен Началото – Върколак), който включваше десетки герои от вселената на Marvel, всеки от които за съжаление беше опропастен (дори няма да започваме темата за Deadpool).

The Wolverine намира Върколака след събитията в X-Men: The Last Stand (Х-Мен: Последен сблъсък). Мутантът живее в уединение и с мисълта за загубената си любима Джийн Грей, която героят уби в последната част от трилогията, започнала с X-Men през 2000 г.

Както във вече споменатия Origins филм, отново има известна доза ретроспективни кадри от Втората световна война, които обогатяват историята и задават основната посока към екшън.

По това време Логан е затворник в Нагасаки, където по стечение на обстоятелствата спасява живота на един от военните - услуга, която ще му бъде върната десетилетия по-късно.

Основната сюжетна линия се върти около пътуването на Върколака до Япония, където вече умиращият бивш войник Яшида желае безсмъртието на Логан за себе си, в замяна на което мутантът най-после ще има възможност да остарее и умре като обикновен човек.

В Страната на изгряващото слънце супергероят с легендарните адамантиеви нокти се сприятелява с внучката на Яшида - Марико и нейната приятелка Юкио, които, както се оказва, са въвлечени в интригите на японската мафия - нещо, което дори Логан не може да избегне.

Историята включва някои много интересни герои като вече споменатата Юкио, изиграна фантастично от Рила Фукушима (Rila Fukushima). Въпросните персонажи обаче определено не повтарят грешката на тези в X-Men: Origins - Wolverine, а именно да отнемат фокуса от главния герой.     

Логан е същo толкова смъртоносен и непредвидим, колкото беше в трилогията X-Men и чарът му е точно в това - че е различен от повечето супергерои, което обаче го прави още по-обичан от киноманите.

The Wolverine, естествено, не е перфектен във всяко отношение. Сценарият, както често се случва, има много от т. нар. сюжетни дупки, които на моменти могат лесно да подразнят зрителя.

Един от главните отрицателни герои във филма - Viper, в чиято роля се превъплъщава руската актриса Светлана Кодченкова (Svetlana Khodchenkova), определено не е сред най-брилянтните злодеи, които феновете на филмите по комикси са виждали.

Въпреки че се опитва да бъде симпатична като отрицателен персонаж, героинята изглежда прекалено клиширана, сякаш излязла от филм за Джеймс Бонд, което обаче в случая не работи в полза на филма на Джеймс Манголд (James Mangold).

Недостатъците на The Wolverine все пак остават по-малко от неговите добри страни и лесно може да се стигне до заключението, че новият самостоятелен филм за Върколака е в пъти по-успешен от X-Men: Origins - Wolverine.

Манголд също така успява да направи интересна връзка с X-Men: Days of Future Past чрез сцената във финалните надписи, като по този начин доказва теорията на феновете, че с X-Men: First Class (Х-Мен: Първа вълна) започна една нова по-епична поредица, която ще бъде отговорът на Fox към Marvel Studios и The Avengers (Отмъстителите).

Сподели.